3. května 2021, IPPO

Roger Scruton: Jak být konzervativec

rubrika: Publikace

Co znamená být konzervativec v době, která je ke konzervatismu tak skeptická? Jak žít po boku našich „kanonizovaných předků“, když je dnes tak běžné odmítat jejich kulturní, náboženský a politický odkaz? Mohou konzervativci v situaci, kdy dominantní sílu politiky na Západě představuje liberalismus měkké levice, přispět k veřejné debatě něčím, nad čím se nemávne rukou jako nad pouhou nostalgií? Kniha Jak být konzervativec není jen programem moderního konzervatismu. Je upřímnou výzvou k obhajobě starodávných hodnot a pravidel slušného chování a soužití, jež jsou základem naší oslabené, ale stále trvající civilizace. Scruton v tomto chytrém a otevřeném pojednání čerpá ze svých zkušeností z let, kdy ve veřejném životě platil za člověka jdoucího proti proudu. Zkoumá, v čem má pravdu nacionalismus, socialismus, kapitalismus, liberalismus, multikulturalismus, environmentalismus, internacionalismus a nakonec konzervatismus. Knihu uzavírá v osobním tónu, „rozloučením zapovídajícím smutek, ale přiznávajícím ztráty“.

Sir Roger Scruton (1944–2020) byl britský konzervativní filosof, estetik, politolog, spisovatel a hudebník. Vystudoval filosofii na Jesus College v Cambridgi, kde získal doktorát. Od roku 1971 do roku 1992 vyučoval na londýnské Birkbeck College. Následně do své smrti působil jako hostující profesor na Bostonské univerzitě a Univerzitě v St. Andrews. Od roku 1979 se podílel na činnosti tzv. „podzemní univerzity“ během komunistického režimu v tehdejším Československu. Spolu s mnoha dalšími kolegy ze zahraničí organizoval bytové semináře v Praze, Brně a Bratislavě. Patří mezi zakladatele Vzdělávací nadace Jana Husa. V roce 2004 mu byl udělen čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně. Prezident Václav Havel mu udělil Medaili za zásluhy. Napsal řadu knih o filosofii, estetice, umění, je rovněž autorem prozaických i hudebních děl. Byl šéfredaktorem konzervativního čtvrtletníku The Salisbury Review.

Z českých překladů: Smysl konzervatismu, 1993; Kant, 1996; Slovník politického myšlení, 1999; Krátké dějiny novověké filosofie, 1999; Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře, 2002; Průvodce inteligentního člověka filosofií, 2003; Estetické porozumění, 2005; O potřebnosti národů, 2011; Zápisky z podzemí, 2015; Piju, tedy jsem. Filosofův průvodce vínem, 2015; Západ a ti druzí, 2016.

„Rozsahem nevelká, ale přesvědčivá a pronikavá kniha.“ Ferdinand Mount, The Oldie, 2014

„Roger Scruton je ten nejvzácnější úkaz: prvotřídní filosof, který skutečně má nějakou filosofii… jeden z mála autoritativních hlasů v moderním britském konzervatismu.“ Jesse Norman, Spectator, 2014

„Nepřestanu být vděčný za to, že jsem Sira Rogera Scrutona mohl poznat a že jsem jím byl inspirován.“ Petr Fiala, Kontexty, 2020

„Živě si vzpomínám, jak jsme se my mladší v době, kdy k nám Scruton začal jezdit, nebo i těsně po roce 1989, údivně ptali, co bychom vlastně měli konzervovat. Náš tehdejší program byla radikální změna... Od té doby uplynulo třicet let a Scrutonovy myšlenky jsou mi dnes bližší než kdykoli dřív.“ Alexandr Vondra, .týždeň, 2020

„Přes všechno, co se mi líbilo na Polácích, Maďarech či Rumunech, své srdce jsem ztratil u plachých a cynických Čechů a už nikdy si je nevzal zpět.“ Roger Scruton, Spectator, 2019

 

štítky: #kniha #Roger Scruton



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.