4. listopadu 2021, IPPO

Michal Chládek: Proč potřebujeme nové ministry?

rubrika: Texty

V nové vládě zasednou tři noví ministři, ale bez portfeje. K čemu je potřebujeme?

Po včerejších jednáních je jasné, že nová vláda zasedne v počtu osmnácti členů. Vzniknou tedy tři nová ministerská křesla – konkrétně jde o ministra pro digitalizaci, ministra pro evropské záležitosti a také ministra pro legislativu. Tyto ministerské posty ale budou bez portfeje, což znamená, že nevzniknou nová úřednická místa, která by znamenala další náklady.

V praxi jde hlavně o to, aby si ministr vzal na starost důležitou věc a věnoval se pouze této agendě. Není žádným tajemstvím, že Česká republika dlouhodobě nevěnuje evropským záležitostem, digitalizaci ani kvalitě legislativy dostatečnou pozornost a potřebuje se v tomto směru konečně pohnout z místa.

Na poli evropských záležitostí u nás pravidelně selhává spolupráce mezi vládou a unijními institucemi. Ministři v posledních letech jezdí na Radu Evropské unie spíše sporadicky. Pokud se náhodou dostaví, jsou nepřipravení. Většinou nemají stanovisko vlády, a i kdyby ho měli, tak ho nemohou říct, protože k tomu nejsou dost jazykově vybavení. Proto se už stalo pravidlem, že v Evropské unii chodíme s návrhy řešení „s křížkem po funuse“. Nejaktuálnější je teď situace s emisními povolenkami, kde Andrej Babiš sice něco vykřikuje, nicméně doopravdy ujednáno není nic.

V neposlední řadě by nás v souvislosti s EU mělo zajímat nadcházející předsednictví. To nelze nachystat za týden nebo za měsíc a je v našem zájmu se mu věnovat mnohem intenzivněji, než to dělala Babišova vláda. Nová vláda by měla nastolit jen jedno či dvě prioritní témata a udělat pro ně maximum. Nemá smysl hodit na stůl seznam „priorit“, který připomíná výčet všech agend EU, a myslet si, že spasíme všechno a všechny.

V české legislativě se neorientují už ani právníci.

Digitalizace je pak u nás kapitolou sama pro sebe. Odcházející vláda sice na poslední chvíli schválila harmonogram digitalizace služeb veřejné správy, ale podle něj by nás v následujícím roce nečekalo v podstatě nic. V ideálním případě bychom ale za čtyři roky měli mít možnost vyřídit si v podstatě vše z domova, čemuž by nový ministr měl významně pomoct.

Ministr pro legislativu by zase měl zajistit jednu z nejdůležitějších věcí, které mělo SPOLU v programu – tedy zrušení nepotřebných norem, sjednocení těch potřebných a celkové zjednodušení české legislativy, protože v ní se neorientují už ani právníci.

Nikdo netvrdí, že řešení všech těchto problémů okamžitě přinesou nově vzniklé posty ministrů. Minimálně ale přispějí ke koordinaci důležitých témat, která jsou dnes v Česku trestuhodně zanedbaná, a budou za ně jasně zodpovědní. Nová vláda totiž, na rozdíl od té staré, svou odpovědnost přijme.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.