11. července 2019, IPPO

Institut pro pravicovou politiku: Pracovní setkání primátorů náměstků, starostů, místostarostů a radních ODS

rubrika: Reportáže

Ve čtvrtek 27.6. uspořádal IPPO ve spolupráci s ODS již tradiční Pracovní setkání primátorů náměstků, starostů, místostarostů a radních ODS. Patrony tohoto setkání byly plzeňský primátor Martin Baxa a starosta Líbeznic Martin Kupka.

V rámci dopoledního programu byla představena chytrá řešení z měst a obcí vedených ODS v oblasti sociálního bydlení, asistivní péče a komunikace s občany pomocí mobilní aplikace.

„Ač se to na první pohled nemusí zdát, sociální bydlení je reálným pravicovým tématem. Cílem každého města je zajistit kvalitní zázemí svým občanům. K tomu patří i dostupné a zároveň prostupné bydlení pro ty, kteří takovou pomoc opravdu potřebují. Nesmí však docházet k nesmyslnému dotování občanů, kteří si podané pomocné ruky neváží a nerespektují pravidla. Plzeňský koncept, který prezentoval radní pro nakládání s majetkem David Šlouf, je pozitivním příkladem, jak dělat odpovědnou pravicovou politiku. V Plzni se podařilo díky propracovanému modelu snížit celkový dluh občanů na nájemném na polovinu,“ hodnotí Martin Kupka.

Oblast asistivní péče je pro Českou republiku, města i obce významnou výzvou, a to z důvodu stárnutí populace. Současná vláda je však v podpoře této oblasti nečinná, což dokládá absence pojmů asistivní technologie v Národním plánu rozvoje sociálních služeb na období 2016–2025. Že je to velkou chybou dokládá i skutečnost, že české firmy dodávají řešení pro státy po celém světě.

V odpoledním bloku vystoupil Zdeněk Zajíček k tématu digitalizace veřejné správy: „ODS vždy byla nositelem inovací. Přinesli jsme datové schránky, systém základních registrů. Dnes ODS stojí v čele poslanecké iniciativy, která přináší zákon o právu občana na digitální službu. Revoluční zákon, díky kterému občan, pokud bude chtít, může se státem komunikovat pouze digitálně,“.

V následujícím bloku týkajícím se stavebního řízení představil Martin Kupka připravovanou rekodifikaci stavebního zákona. Naprostá většina zúčastněných zástupců obcí odmítla tzv. superúřad, který je součástí této rekodifikace. „Cesta ke zrychlení stavebního řízení není v centrálním úřadě, ale v digitalizaci. Pojďme všechny stavební úřady sjednotit pod jednu digitální „střechu“! Předložili jsme návrh zákona, který zavádí digitální technickou mapu a připravujeme právní úpravu, která zavádí portál stavebníka a úložiště projektové dokumentace. Neobjevujeme Ameriku, zavádíme to, co je již v mnohých státech běžné,“ doplnil Martin Kupka.

štítky: #komunální politika #Setkání starostů



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.