11. července 2019, IPPO

Institut pro pravicovou politiku: Pracovní setkání primátorů náměstků, starostů, místostarostů a radních ODS

rubrika: Reportáže

Ve čtvrtek 27.6. uspořádal IPPO ve spolupráci s ODS již tradiční Pracovní setkání primátorů náměstků, starostů, místostarostů a radních ODS. Patrony tohoto setkání byly plzeňský primátor Martin Baxa a starosta Líbeznic Martin Kupka.

V rámci dopoledního programu byla představena chytrá řešení z měst a obcí vedených ODS v oblasti sociálního bydlení, asistivní péče a komunikace s občany pomocí mobilní aplikace.

„Ač se to na první pohled nemusí zdát, sociální bydlení je reálným pravicovým tématem. Cílem každého města je zajistit kvalitní zázemí svým občanům. K tomu patří i dostupné a zároveň prostupné bydlení pro ty, kteří takovou pomoc opravdu potřebují. Nesmí však docházet k nesmyslnému dotování občanů, kteří si podané pomocné ruky neváží a nerespektují pravidla. Plzeňský koncept, který prezentoval radní pro nakládání s majetkem David Šlouf, je pozitivním příkladem, jak dělat odpovědnou pravicovou politiku. V Plzni se podařilo díky propracovanému modelu snížit celkový dluh občanů na nájemném na polovinu,“ hodnotí Martin Kupka.

Oblast asistivní péče je pro Českou republiku, města i obce významnou výzvou, a to z důvodu stárnutí populace. Současná vláda je však v podpoře této oblasti nečinná, což dokládá absence pojmů asistivní technologie v Národním plánu rozvoje sociálních služeb na období 2016–2025. Že je to velkou chybou dokládá i skutečnost, že české firmy dodávají řešení pro státy po celém světě.

V odpoledním bloku vystoupil Zdeněk Zajíček k tématu digitalizace veřejné správy: „ODS vždy byla nositelem inovací. Přinesli jsme datové schránky, systém základních registrů. Dnes ODS stojí v čele poslanecké iniciativy, která přináší zákon o právu občana na digitální službu. Revoluční zákon, díky kterému občan, pokud bude chtít, může se státem komunikovat pouze digitálně,“.

V následujícím bloku týkajícím se stavebního řízení představil Martin Kupka připravovanou rekodifikaci stavebního zákona. Naprostá většina zúčastněných zástupců obcí odmítla tzv. superúřad, který je součástí této rekodifikace. „Cesta ke zrychlení stavebního řízení není v centrálním úřadě, ale v digitalizaci. Pojďme všechny stavební úřady sjednotit pod jednu digitální „střechu“! Předložili jsme návrh zákona, který zavádí digitální technickou mapu a připravujeme právní úpravu, která zavádí portál stavebníka a úložiště projektové dokumentace. Neobjevujeme Ameriku, zavádíme to, co je již v mnohých státech běžné,“ doplnil Martin Kupka.

štítky: #komunální politika #Setkání starostů



Naše nejnovější výstupy

11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená.