27. února 2023, IPPO

Jan Hroudný: Zvoní TikToku hrana?

rubrika:

Ve Spojených státech probíhá debata o regulaci mobilní aplikace a sociální sítě TikTok. Obzvláště aktivně k této otázce přistupují republikánští politici. Diskuze, která v posledních měsících téměř utichla, nyní znovu nabírá na síle. Příčinou je nedávná kauza sestřeleného čínského špionážního balonu.

Pro starší čtenáře je na úvod vhodné připomenout, že aplikace slouží primárně k nahrávání a sdílení krátkých videí. Největší část jejích uživatelů (zhruba 40 %) tvoří lidé mezi 18 a 24 lety. Aplikaci provozuje pekingská společnost ByteDance.

Již delší dobu se objevují spekulace, že TikTok narušuje soukromí uživatelů a představuje bezpečnostní riziko. Příkladem mohou být informace zveřejněné v červnu 2022 serverem Buzzfeed. Podle nich měli čínští zaměstnanci TikToku opakovaně využít přístup k neveřejným datům svých amerických uživatelů, a to navzdory tomu, že data měla být uložena ve Spojených státech a o jejich využití měl rozhodovat výhradně americký tým. Jeden ze zaměstnanců TikToku (oddělení Trust and Safety) měl dokonce na interní schůzce prohlásit, že „V Číně je vidět všechno“.

Již v srpnu 2020 vydal Donald Trump exekutivní příkaz, který zjednodušeně řečeno směřoval k zablokování TikToku na území USA. Podle tohoto příkazu existují věrohodné důkazy, že ByteDance může vyvíjet činnost, která ohrozí americkou národní bezpečnost. Příkaz se každopádně stal předmětem několika soudních sporů, které kromě TikToku rozehráli i někteří influenceři, a jeho účinnost byla dočasně pozastavena. Vzhledem k prohře v prezidentských volbách na podzim roku 2020 však Trumpova administrativa nesihla své tažení proti TikToku dokončit.

Západ na rozcestí

Pravidelná rubrika Jana Hroudného vám přiblíží témata, která hýbou Spojenými státy a Británií.
 

Nový prezident Joe Biden se rozhodl nastolenou politiku částečně přehodnotit. Nechal sice dále probíhat vyšetřování ohledně bezpečnostních rizik TikToku, ale na druhou stranu v červnu 2021 zrušil předchozí Trumpův exekutivní příkaz. Během následujících měsíců však začalo postupně přibývat informací, které směrem k TikToku vyvolaly minimálně podezření.

V této souvislosti je nutné zmínit především dopis, který v červnu 2022 společnostem Apple a Google adresoval Brendan Carr, Trumpem jmenovaný komisař Federální komise pro komunikaci (FCC). V dopise obě společnosti vyzval k odstranění TikToku z Apple App Store a Google Play Store, tedy dvou hlavních platforem, přes které je možné aplikaci stáhnout. V dopise mj. uvádí: „TikTok není tím, čím se zdá být. Není to jen aplikace pro sdílení legračních videí nebo memů. To je jen beránčí roucho. Ve svém podstatě funguje jako sofistikovaný nástroj pro sledování, který shromažďuje velké množství osobních a citlivých dat. TikTok shromažďuje vše od historie vyhledávání až po úhozy na klávesnici a biometrické údaje, včetně rozpoznávání obličejů […] a hlasů. Shromažďuje údaje o poloze a také koncepty zpráv a metadata a konečně i text, obrázky a videa, která jsou uložena v zařízení.“

V listopadu 2022 se před sněmovním Výborem pro národní bezpečnost k TikToku výrazně kriticky vyjádřil i šéf FBI Chris Wray. Ve svém prosincovém projevu na univerzitě v Michiganu zdůraznil kromě obavy z úniku osobních dat i možnost, že Komunistická strana Číny bude ovlivňovat doporučující algoritmus, který uživatelům předkládá příspěvky.  

Obavy už se v mnoha dílčích případech proměnily na konkrétní legislativní opatření. Současné iniciativy jsou spíše než na omezování jednotlivých uživatelů zaměřeny na ochranu kritické infrastruktury a orgánů veřejné moci. Na konci roku 2022 byl schválen tzv. No TikTok on Government Devices Act, který zakazuje používání TikToku na pracovních zařízeních federální vlády. Dalším příkladem může být stát Texas, kde republikánský guvernér Greg Abott na začátku února oznámil plán, jehož součástí je zablokování TikToku na všech státních počítačích, mobilech a podobných zařízeních. Stát Virginie se nehodlal spoléhat pouze na aktivitu svého guvernéra a regulaci prosadil přímou legislativní cestou. V současnosti již k nějaké formě regulace TikToku na vládních zařízeních přistoupilo 30 (většinou republikánských) států. Omezení se často netýkají jen samotného TikToku, ale i dalších aplikací, jako je třeba rovněž čínský WeChat. 

 

Tyto dílčí regulace ale již brzy může nahradit úplný zákaz. Do boje s TikTokem totiž vyrazili i republikáni v Senátu, kteří v posledních týdnech předložili hned dva návrhy zákonů, které by aplikaci zakázali na celém území Spojených států. Autorem druhého z návrhů je Josh Hawley, republikánský senátor za stát Missouri. Hawley byl předkladatelem zákona, který zablokoval používání TikToku na federálních zařízení a je známý jako kritik velkých korporací. V roce 2021 vyšla česky jeho kniha Tyranie ajťaků (The Tyranny of Big Tech), ve které se nebojí tvrdě kritizovat Facebook, Google a jiné technologické společnosti a nebojí se uvažovat ani o jejich rozbití pomocí antitrustového práva. Jeho současnou iniciativu je tak nutné chápat i v kontextu změn v Republikánské straně, která se v mnoha ohledech snaží profilovat jako strana „obyčejného člověka“ stojícího proti ekonomickým elitám. 

Budoucnost TikToku je tedy nejistá. Je otázkou, jestli se republikánům podaří získat na svou stranu dostatek hlasů ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu. Zároveň existuje i možnost prezidentského veta. Vzhledem k tomu, že TikTok používají častěji mladí voliči, kteří inklinují spíše k demokratické straně, je otázkou, jestli by byl Biden ochoten riskovat jejich přízeň podporou tak radikální legislativy. 

Závěrem je nutné podotknout, že Spojené státy nejsou ve svém boji s TikTokem osamocené. K zákazu TikToku na svém území v roce 2020 přistoupila z podobných důvodů, které zmiňují republikánští zákonodárci, i Indie. Ta přitom pro TikTok představovala jeden z největších trhů na celém světě. Před pár dny se objevila zpráva, že používání TikToku na pracovních zařízeních svým zaměstnancům zakázala i Evropská komise. Největším beneficientem regulace TikToku by každopádně měly být americké společnosti Meta Platforms (Facebook, Instagram) a Alphabet (Youtube).



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.