25. června 2019, IPPO

Institut pro pravicovou politiku: Étos a smysl listopadu 1989 se nesmí revidovat, přepisovat ani relativizovat

rubrika: Reportáže

Institut pro pravicovou politiku a občanští demokraté dnes zahájili sérii připomínkových akcí k třicetiletému výročí od sametové revoluce. Na mezinárodní konferenci s podtitulem JAKO KŮL V PLOTĚ, který odkazuje na již proslulý projev soudruha Jakeše v Červeném Hrádku v červenci roku 1989, diskutovali o tehdejším Československu ve vnitropolitických i zahraničních souvislostech. Na akci přijali pozvání přední historici a odborníci z České republiky, Polska, Slovenska. Konference proběhla symbolicky v Rock Café na Národní třídě, záštitu převzali předseda ODS Petr Fiala a poslanec Pavel Žáček.

„Rozhodli jsme se začít takto časně sérii aktivit k výročí listopadu, aby náš hlas byl slyšet v tomto celém dění kolem slavnostních i neslavnostních akcí a diskusí, a abychom nenechali étos a smysl listopadu ani revidovat ani přepisovat nebo relativizovat. Toto výročí zdánlivě sice nikomu nepatří – protože patří všem občanům a patří k podstatným událostem našich dějin. Ale to neznamená, že význam a politické cíle sametové revoluce byly nějaké neostré, že byly v uvozovkách ‚pouze‘ obecně humanistické, nebo dokonce že by byly nepolitické nebo neideologické. Není to pravda. Sametová revoluce měla 3 hlavní cíle: svoboda a demokracie – kapitalismus – a návrat na Západ. Byly to 3 hlavní politické cíle, které prosazovala nová politická generace, která vzešla ze sametové revoluce a kterou potvrdily i první svobodné volby. Myslím, že toto je třeba opakovat, neboť tyto 3 hlavní politické cíle listopadu se někdy rozmělňují, jejich ostré barvy a jasný obsah se někdy ztrácejí,“vysvětluje předseda ODS Petr Fiala, který konferenci dnes zahájil.

 

Záznam první části konference:

„Dnes, po třiceti letech, kdy opět bráníme demokratické principy a svobodu před autokratickými sklony a oligarchizací politiky, je dvojnásobně důležité si připomínat, jaký byl komunistický režim. Z preventivních důvodů, protože nám řádně nefungují paměťové instituce, se musíme zajímat o to, jak totalitní režim zneužíval své mocenské nástroje proti občanům, či jak jsme byli schopni se jednotně proti tomuto zlu postavit a společně ho porazit,“ komentuje konferenci poslanec Pavel Žáček.

„Výročí 30 let od listopadu si musíme připomínat jak v zahraničních, tak i ve vnitropolitických souvislostech, protože na dlouholetou, trpělivou a přitom výrazně nesnadnou práci v disentu by se nemělo zapomínat. Chtěl bych zdůraznit, že skutečnou vůlí roku 1989 byla touha po svobodě a ne po blahobytu a plných hrncích. A současně, že moc neležela na zemi, jak je nám dnes občas vzkazováno. K dnešním dnům bych chtěl připomenout slavný citát Ronalda Reagana: ‚Svoboda je od porážky vzdálena vždy jen jednu generaci. Každá nová generace může o tu svoji zase přijít‘," dodává poslanec a studentský vůdce roku 1989 Marek Benda.

„V roce 1989 nám pomohly tři faktory. Za prvé, kolaps totalitního komunismu všude v Evropě. Za druhé, příznivá geopolitická situace – slabé Rusko a silná Amerika. A za třetí, domino efekt ve střední Evropě s Poláky, kteří hráli roli buldozeru,“ dodává Alexandr Vondra, disident a signatář Charty 77.

 

Záznam druhé části konference:

štítky: #1989 #Alexandr Vondra #Marek Benda #Pavel Žáček #Petr Fiala



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.