12. dubna 2023, IPPO

Michal Chládek: Mediální hazard? DPH bez kontextu

rubrika: Komentáře

Tématem posledních dvou dnů je DPH neboli daň z přidané hodnoty. Léky prý budou stát miliony, loterie bude zdarma. Alespoň tak to vypadá podle většiny reakcí. Bohužel všichni hovoří o dokumentu, který ještě politici neprojednali, a interpretují ho bez kontextu a vysvětlení. Úniky do médií děsí voliče i nevoliče pětikoalice. Vzniká blbá nálada. Je to podobné, jako kdyby psal školák úkol, a někdo mu ho před odevzdáním sebral, zveřejnil z něj ty nejhorší pasáže a vysmál se mu.

Na čem panuje v odborné veřejnosti shoda? Celý systém DPH je velmi komplikovaný a jeho reforma by mohla vést ke zjednodušení. Jejím cílem by mělo být snížení administrativní zátěž podnikatelů a zvýšení transparentnost a přehlednosti systému pro všechny zúčastněné strany. Jednou z možností, jak systém DPH zjednodušit, je snížit počet sazeb DPH na dvě. Složitost celého systému lze ilustrovat na různých sazbách DPH na pivo.

 

Vláda se snaží s experty diskutovat, jakým způsobem změny provést. Návrhy „v plenkách“ dostává velký počet lidí. Někteří z nich pak neodolají pokušení a pošlou první verzi, kterou čeká ještě dlouhá cesta, do médií. V podstatě stejná věc se děje i v případě důchodové reformy. Předejít této situaci ale nejde. Pokud má vláda sofistikovaně diskutovat nad změnami, musí to dělat s odborníky, a to s co nejširším a největším zastoupením.

Příkladem odborné diskuze může být snížení daně na loterie. Loterie je nejméně rizikový druh hazardních her. Jde například o stírací losy nebo o sportku. V současné době je ale loterie kvůli Babišově vládě zdaněna stejně jako automaty, kde je riziko vzniku závislosti daleko větší. To je paradoxní situace, protože méně škodlivý hazard je zdaněn stejně jako kasino. Jinými slovy umetáme cestičku návykovějšímu hazardu, protože gamblerovi se vyplatí hrát automaty stejně jako podat sportku. Hysterické reakce v médiích však vyznívají přesně opačně. Jako by snad vláda chtěla snížením DPH podporovat gamblerství.

Není překvapující, že nekompletní návrhy či informace o diskuzích unikají do médií. Obzvlášť u témat týkajících se státního rozpočtu či sociálního systému. Jednotlivé údaje a související informace jsou ale často vytrženy z kontextu a rozhodně se nejedná o finální verze dokumentů či návrhů. Důležité je tedy brát informace z médií s rezervou.

Konečné návrhy bude vláda prostřednictvím premiéra Fialy prezentovat zhruba za měsíc. To vše až po výše zmíněné diskuzi a včetně všech opatření týkajících se snížení státního schodku. Vláda chce hledat úspory primárně na straně státu a až poté v kapsách občanů. Tím se bude řídit politické rozhodování nad jednotlivými expertními návrhy. Počkejme tedy, jak bude finální návrh vypadat.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.