3. května 2023, IPPO

Jan Hroudný: ODS – přítel Izraele

rubrika: Komentáře

Stát Izrael si v posledních dnech připomněl 75. výročí svého vzniku. Vyhlášen byl sice až 14. května 1948, v samotném Izraeli se ale slaví podle židovského kalendáře. Je tedy vhodné připomenout, že to bylo právě Československo, které nově vznikajícímu státu pomohlo obhájit svou existenci dodávkami zbraní, ale i výcvikem vojenského personálu. Podpora Izraele se potom stala jedním z hlavních rysů mezinárodní politiky české pravice po roce 1989. A nyní se ukazuje, že trvá i nadále.

Izraelská nezisková organizace European Alliance for Israel před pár dny zveřejnila zprávu s názvem Israel Ranking 2023. Zpráva mapuje hlasování jednotlivých politických stran v Evropském parlamentu s ohledem na jejich postoje k Izraeli. Jaký je výsledek? ODS je v celkovém pořadí všech stran na druhém místě. Prakticky se však jedná o místo první, ODS totiž předstihla jen strana Deutsche Zentrumspartei s poslancem Jorgem Meuthenem, který byl však až do roku 2022 členem a předsedou AfD, za kterou byl do Evropského parlamentu také zvolen. Předpokládám tedy, že lepší výsledek této strany lze zdůvodnit především menším vzorkem hlasování. 

Frakce Evropských konzervativců a reformistů, do které ODS patří, obsadila první místo v rámci sedmi politických skupin. Izrael má obecně silnou podporu mezi celou českou reprezentací v Evropském parlamentu. Ta je hodnocena jako čtvrtá nejvyšší, a to po Polsku, Itálii a Bulharsku.

Překvapivé zároveň není, že Izrael má nejmenší podporu mezi stranami krajní levice, mezi nejhorší strany celoevropsky patří KSČM, která proizraelsky hlasuje pouze ve 3,82 % případů. U ODS přitom podpora dosahuje více než 97 % případů.

Podpora Izraele se zároveň projevila i v předvolebním programu koalice Spolu: „Budeme rozvíjet tradiční strategické partnerství s Izraelem, zejména v oblasti bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovací.“ V podobném duchu se nesla i loňská návštěva izraelského prezidenta Jicchakama Herzoga v České republice. „Vzájemné vztahy ČR a Izraele jsou dlouhodobě vynikající a my jsme dnes mluvili o tom, jak je můžeme ještě dále rozvíjet. Velké téma je spolupráce v oblasti obrany, vysokých škol a vzájemného obchodu, “ zmínil tehdy premiér Fiala.

Diplomatické vztahy ale nezůstávají jen u proklamací. České firmy těží ze vzájemných investic, a to především v oborech s vysokou přidanou hodnotou. Izrael totiž v mnoha ohledech představuje naprostou technologickou špičku. Podíl Izraelců podílejících se na výzkumu patří mezi nejvyšší na celém světě. Zdaleka se přitom nejedná jen o oblast obranného průmyslu. Izraelské firmy jsou mimořádně úspěšné i ve farmacii, zemědělství nebo vývoji počítačových technologií. V současné bezpečnostní situaci se však zdá, že Česko může nejvíce profitovat právě ze spolupráce ve vojenské oblasti, příkladem lze zmínit možný nákup vynikajících bezpilotních letounů typu Heron.

Izrael by však pro nás měl představovat inspiraci také symbolickou. Příběh země s menším počtem obyvatel, než má Česká republika, které se podařilo vybudovat vyspělou ekonomiku s vysokým počtem inovací, moderní armádou, ale třeba i efektivním systémem vodohospodářství pro nás může být v mnohém vzorem.

štítky: #Izrael



Naše nejnovější výstupy

11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená.