3. května 2023, IPPO

Jan Hroudný: ODS – přítel Izraele

rubrika: Komentáře

Stát Izrael si v posledních dnech připomněl 75. výročí svého vzniku. Vyhlášen byl sice až 14. května 1948, v samotném Izraeli se ale slaví podle židovského kalendáře. Je tedy vhodné připomenout, že to bylo právě Československo, které nově vznikajícímu státu pomohlo obhájit svou existenci dodávkami zbraní, ale i výcvikem vojenského personálu. Podpora Izraele se potom stala jedním z hlavních rysů mezinárodní politiky české pravice po roce 1989. A nyní se ukazuje, že trvá i nadále.

Izraelská nezisková organizace European Alliance for Israel před pár dny zveřejnila zprávu s názvem Israel Ranking 2023. Zpráva mapuje hlasování jednotlivých politických stran v Evropském parlamentu s ohledem na jejich postoje k Izraeli. Jaký je výsledek? ODS je v celkovém pořadí všech stran na druhém místě. Prakticky se však jedná o místo první, ODS totiž předstihla jen strana Deutsche Zentrumspartei s poslancem Jorgem Meuthenem, který byl však až do roku 2022 členem a předsedou AfD, za kterou byl do Evropského parlamentu také zvolen. Předpokládám tedy, že lepší výsledek této strany lze zdůvodnit především menším vzorkem hlasování. 

Frakce Evropských konzervativců a reformistů, do které ODS patří, obsadila první místo v rámci sedmi politických skupin. Izrael má obecně silnou podporu mezi celou českou reprezentací v Evropském parlamentu. Ta je hodnocena jako čtvrtá nejvyšší, a to po Polsku, Itálii a Bulharsku.

Překvapivé zároveň není, že Izrael má nejmenší podporu mezi stranami krajní levice, mezi nejhorší strany celoevropsky patří KSČM, která proizraelsky hlasuje pouze ve 3,82 % případů. U ODS přitom podpora dosahuje více než 97 % případů.

Podpora Izraele se zároveň projevila i v předvolebním programu koalice Spolu: „Budeme rozvíjet tradiční strategické partnerství s Izraelem, zejména v oblasti bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovací.“ V podobném duchu se nesla i loňská návštěva izraelského prezidenta Jicchakama Herzoga v České republice. „Vzájemné vztahy ČR a Izraele jsou dlouhodobě vynikající a my jsme dnes mluvili o tom, jak je můžeme ještě dále rozvíjet. Velké téma je spolupráce v oblasti obrany, vysokých škol a vzájemného obchodu, “ zmínil tehdy premiér Fiala.

Diplomatické vztahy ale nezůstávají jen u proklamací. České firmy těží ze vzájemných investic, a to především v oborech s vysokou přidanou hodnotou. Izrael totiž v mnoha ohledech představuje naprostou technologickou špičku. Podíl Izraelců podílejících se na výzkumu patří mezi nejvyšší na celém světě. Zdaleka se přitom nejedná jen o oblast obranného průmyslu. Izraelské firmy jsou mimořádně úspěšné i ve farmacii, zemědělství nebo vývoji počítačových technologií. V současné bezpečnostní situaci se však zdá, že Česko může nejvíce profitovat právě ze spolupráce ve vojenské oblasti, příkladem lze zmínit možný nákup vynikajících bezpilotních letounů typu Heron.

Izrael by však pro nás měl představovat inspiraci také symbolickou. Příběh země s menším počtem obyvatel, než má Česká republika, které se podařilo vybudovat vyspělou ekonomiku s vysokým počtem inovací, moderní armádou, ale třeba i efektivním systémem vodohospodářství pro nás může být v mnohém vzorem.

štítky: #Izrael



Naše nejnovější výstupy

17. července 2024, IPPO

Jan Hroudný: Kdo je J. D. Vance?

Trump si vybral svého kandidáta na viceprezidenta. Je jím (možná poněkud překvapivě) republikánský senátor za stát Ohio J. D. Vance. Jde o vůbec nejmladšího republikánského senátora a v politice je v podstatě začátečníkem.

16. července 2024, IPPO

Babylon Brusel: Ondra je europoslanec! Trollení a loutkaření v EP

Nový europoslanec, vytrollení Danuše i loutkové divadlo Babiše. To vše a mnohem víc v dalším díle podcastu Babylon Brusel!

16. července 2024, IPPO

Tereza Cimoradská: Kontraproduktivní nastavování zrcadel

Na sociálních sítích, především pak na Facebooku, je možné již delší dobu pozorovat velmi specifický fenomén. Nahlédneme-li do diskuzí pod příspěvky některé ze stran na demokratické straně politického spektra, vždy tam objevíme urážky, vulgarity a občas i výhružky. To samotné není nijak zajímavé ani výjimečné. Co si ale pozornost zaslouží, jsou osoby autorů. Zatímco důchodkyně Marie (jména jsou zde volena čistě náhodně a pro ilustraci) píše do komentářů, že premiér by měl viset s celou vládou, protože „je to banda vlastizrádců“, její profil přetéká fotkami pejska, kýčovitými přáníčky pro „krásný den všem dobrým lidem“ a virálními videy se zvířátky. Sem tam se objeví i fotka zahrádky s textem „Podívejte, jak mi krásně kvetou jiřinky.“ V původní diskuzi pak o pár příspěvků pod Marií nalezneme například Pavla ve středním věku. Ten pro změnu obviňuje vládu z kolaborace, vyhrožuje lidovým soudem, opakováním defenestrace a celé to prokládá vulgaritami v kadenci převyšující četnost interpunkce. Ani Pavlův profil nebude ničím výjimečný – fotky auta, rodiny, sem tam kus masa na grilu nebo piva na restaurační zahrádce. Stejně jako u důchodkyně Marie ani u Pavla ve středním věku není na první pohled patrné, že se jedná o člověka, který se neštítí na názorového oponenta vyslat salvu toho nejhoršího a nejvíce nenávistného, co dokáže vymyslet.

3. července 2024, IPPO

Eva Decroix: Doba politických trhovců a sládků se vrací

V těchto dnech mě napadají slova Františka Vaňka z Audience  „Je to všechno na hovno —“. V Evropě vzniká první otevřeně proruská koalice a to zcela podle notiček Kremlu. V tupé a slepé snaze získat či udržet si moc si nasadila líbivou tvářičku ochrany národních zájmů. Že nic není víc v rozporu s našimi národními zájmy než kamarádšoft s těmi, kteří podkopávají bezpečnost našeho státu, je jen bezvýznamný paradox.  Historie jich je plná.

2. července 2024, IPPO

Martin Staněk: Schodek státního rozpočtu je nejnižší za posledních pět let

Jeden z nejdůležitějších slibů vlády Petra Fialy – snižování veřejného zadlužení, se postupně daří naplňovat. Státní rozpočet skončil v 1. pololetí ve schodku 178,6 miliard korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardám. Výsledek hospodaření je nejlepší za posledních pět let. Vše nasvědčuje tomu, že plán rozpočtu na letošní rok se podaří naplnit.