3. května 2023, IPPO

Jan Hroudný: ODS – přítel Izraele

rubrika: Komentáře

Stát Izrael si v posledních dnech připomněl 75. výročí svého vzniku. Vyhlášen byl sice až 14. května 1948, v samotném Izraeli se ale slaví podle židovského kalendáře. Je tedy vhodné připomenout, že to bylo právě Československo, které nově vznikajícímu státu pomohlo obhájit svou existenci dodávkami zbraní, ale i výcvikem vojenského personálu. Podpora Izraele se potom stala jedním z hlavních rysů mezinárodní politiky české pravice po roce 1989. A nyní se ukazuje, že trvá i nadále.

Izraelská nezisková organizace European Alliance for Israel před pár dny zveřejnila zprávu s názvem Israel Ranking 2023. Zpráva mapuje hlasování jednotlivých politických stran v Evropském parlamentu s ohledem na jejich postoje k Izraeli. Jaký je výsledek? ODS je v celkovém pořadí všech stran na druhém místě. Prakticky se však jedná o místo první, ODS totiž předstihla jen strana Deutsche Zentrumspartei s poslancem Jorgem Meuthenem, který byl však až do roku 2022 členem a předsedou AfD, za kterou byl do Evropského parlamentu také zvolen. Předpokládám tedy, že lepší výsledek této strany lze zdůvodnit především menším vzorkem hlasování. 

Frakce Evropských konzervativců a reformistů, do které ODS patří, obsadila první místo v rámci sedmi politických skupin. Izrael má obecně silnou podporu mezi celou českou reprezentací v Evropském parlamentu. Ta je hodnocena jako čtvrtá nejvyšší, a to po Polsku, Itálii a Bulharsku.

Překvapivé zároveň není, že Izrael má nejmenší podporu mezi stranami krajní levice, mezi nejhorší strany celoevropsky patří KSČM, která proizraelsky hlasuje pouze ve 3,82 % případů. U ODS přitom podpora dosahuje více než 97 % případů.

Podpora Izraele se zároveň projevila i v předvolebním programu koalice Spolu: „Budeme rozvíjet tradiční strategické partnerství s Izraelem, zejména v oblasti bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovací.“ V podobném duchu se nesla i loňská návštěva izraelského prezidenta Jicchakama Herzoga v České republice. „Vzájemné vztahy ČR a Izraele jsou dlouhodobě vynikající a my jsme dnes mluvili o tom, jak je můžeme ještě dále rozvíjet. Velké téma je spolupráce v oblasti obrany, vysokých škol a vzájemného obchodu, “ zmínil tehdy premiér Fiala.

Diplomatické vztahy ale nezůstávají jen u proklamací. České firmy těží ze vzájemných investic, a to především v oborech s vysokou přidanou hodnotou. Izrael totiž v mnoha ohledech představuje naprostou technologickou špičku. Podíl Izraelců podílejících se na výzkumu patří mezi nejvyšší na celém světě. Zdaleka se přitom nejedná jen o oblast obranného průmyslu. Izraelské firmy jsou mimořádně úspěšné i ve farmacii, zemědělství nebo vývoji počítačových technologií. V současné bezpečnostní situaci se však zdá, že Česko může nejvíce profitovat právě ze spolupráce ve vojenské oblasti, příkladem lze zmínit možný nákup vynikajících bezpilotních letounů typu Heron.

Izrael by však pro nás měl představovat inspiraci také symbolickou. Příběh země s menším počtem obyvatel, než má Česká republika, které se podařilo vybudovat vyspělou ekonomiku s vysokým počtem inovací, moderní armádou, ale třeba i efektivním systémem vodohospodářství pro nás může být v mnohém vzorem.

štítky: #Izrael



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.