8. června 2023, IPPO

Jan Hroudný: Pence se utká s Trumpem. Co čekat od jejich souboje?

rubrika: Komentáře

Do bojů o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024 vstoupil Mike Pence, 48. viceprezident Spojených států. Jaké jsou jeho šance? A můžeme očekávat tvrdý střet mezi ním a jeho bývalým spojencem Trumpem?

Pence občas působí jako republikán z jiné doby. Pravděpodobně nejlépe jej vystihuje slogan, kterým sám sebe charakterizuje: „Jsem křesťan, konzervativec a republikán, v tomto pořadí.“ Názorově je stabilní, kvalifikovaný jako málokterý jiný kandidát (kromě toho, že byl Trumpovým viceprezidentem působil také jako kongresman nebo guvernér Indiany). V předtrumpovské Republikánské straně by byl solidním kandidátem a téměř jistě i kvalitním republikánským prezidentem.

Pence byl pokřtěný jako katolík a ještě v roce 1980 volil proti Reaganovi Cartera. Zapáleným evangelíkem se stal až na vysoké škole, kdy také začala jeho proměna na reprezentanta náboženské pravice. Donald Trump si jej v roce 2016 vybral nejen pro jeho dlouholeté zkušenosti, ale především jako kandidáta, který mu pomůže získat podporu u konzervativních Američanů ze Středozápadu pobouřených životním stylem tehdejšího republikánského nominanta – připomeňme, že Trump se rozvedl vícekrát než všichni předchozí američtí prezidenti dohromady (což na druhou stranu nebylo tak komplikované, do jeho nástupu byl jediným rozvedeným prezidentem Reagan).

Mike Pence dobře plnil všechny svěřené exekutivní úkoly a vůči Trumpovi vystupoval vždy loajálně, byť se jej občas snažil mírnit. Z pohledu Trumpových příznivců se vše změnilo až po prohraných prezidentských volbách v roce 2020. Během útoku na Kapitol prý dokonce zfanatizovaný dav pokřikoval, že byl měl být Pence oběšen. Důvodem byla poměrně obskurní teorie, podporovaná samotným Trumpem, že Pence mohl zvrátit výsledek voleb. Předsedal totiž společné schůzi komor Kongresu, která potvrzovala výsledky hlasování Sboru volitelů. Předsedající pochopitelně žádnou takovou pravomoc nemá a zvrátit volební výsledek nemůže, jeho role je ceremoniální a organizační, Trump jej ale přesto poměrně nevybíravě kritizoval a během četných výpadů svých příznivců se jej nezastal.

Nyní se tak bývalí spojenci postaví proti sobě v primárkách. Šance Pence jsou pochopitelně nepatrné. Podle vlivného konzervativního serveru National Review je pro něj absolutně nezbytné uspět ve státě Iowa, kde zahájil svou kampaň a kde v roce 2016 díky výrazným sociálně-konzervativním názorům uspěl Ted Cruz. Pence ale pravděpodobně ztroskotá na stejné překážce jako další kandidáti typu Tima Scotta. Je solidní kandidát, není chaotický jako Trump, ale nezdá se, že by po jeho kandidatuře byla nějaká výrazná politická poptávka. Jeho podpora není sice bezvýznamná, pohybuje se kolem 5 %, ale na nahrazení DeSantise na pozici hlavního Trumpova vyzyvatele to nejspíš stačit nebude.

Závěrem stojí za zmínku, že Pence se staví za silnou americkou podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem. Před rokem se svou manželkou dokonce navštívil ukrajinsko-polskou hranici, kde mluvil s válečnými uprchlíky.

štítky: #USA



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.