21. června 2023, IPPO

Evropská komise odtržená od reality. Ambice nejsou všechno

rubrika: Komentáře

Evropská komise bohužel opakovaně projevuje své odtržení od reality. V nedávném rozhovoru Věra Jourová prohlásila, že Twitter může v Evropě skončit. Bizarní je i situace okolo připravované normy Euro 7, jejíž některé parametry nejsou ani fyzikálně realizovatelné. Ambice komise jsou tedy možná hezké na papíře, reálně jsou ale absolutně nesplnitelné. Evropská komise je přitom jedinou institucí v EU, která má legislativní pravomoc. Její počínání však připomíná přísloví: „Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.” 

Podle Jourové je majitel Twitteru Elon Musk zastáncem absolutní svobody slova, tak jak je popsána v americké ústavě. Jourová proti tomu staví evropské pojetí, kdy jednotlivé státy mohou svobodu slova na základě zákona omezovat. Je samozřejmě pravda, že americké pojetí svobody slova je širší, ale Nejvyšší soud Spojených států amerických opakovaně judikoval, že ani americké pojetí není neomezené a obsahuje podstatné výjimky. Např. Jourovou zmiňovaná dětská pornografie prvním dodatkem ústavy chráněna není. Dokonce ani Elon Musk není žádným zastáncem absolutní svobody slova (byť se tak možná chce sám prezentovat). Například kontroverzní raper Kanye West od něj dostal ban za opakovanou glorifikaci Hitlera a popírání holokaustu. Twitter tak rozhodně není zónou absolutní svobody projevu.

Jde tedy především o nalezení určité vhodné míry. Absolutní svoboda projevu přináší určité problémy a nebezpečí,na druhou stranu ale nebezpečí přináší i její regulace. Vzpomeňme si např. na nedávnou kauzu Huntera Bidena, syna úřadujícího amerického prezidenta. Twitter pod svým minulým vedením opakovaně blokoval informace o jeho laptopu zapomenutém v opravně, který měl kromě jeho obscénních fotografií obsahovat i důkazy o korupci na vysokých místech. Reálná kauza byla Twitterem před posledními prezidentskými volbami označena za dezinformaci a tvrdě potírána. Zásah do svobody projevu tak mohl ovlivnit i demokratický proces jako takový. 

Uvědomme si také, ke kterým zemím by se Evropská unie se zákazem Twitteru přidala. Twitter v současnosti blokují především nedemokratické režimy jako je Rusko, Čína, Severní Korea nebo Írán. V Evropě k zablokování Twitteru v minulosti přistoupilo jen Lukašenkovo Bělorusko. 

Euro 7 jako další příklad 

Z iniciativy Evropské komise vychází i návrh Euro 7. Některá jeho ustanovení jsou ale v přímémem rozporu s fyzikálními zákony. Například se požaduje snížení emisí při otěru pneumatik o vozovku, což ale současně snižuje bezpečnost. Zatím neexistují materiály, které by splňovaly obě kritéria – snížení otěru a zachování přilnavosti. Euro 7 dále příliš zatěžuje automobilový průmysl a může vést ke zvýšení cen vozidel, a tedy k menší obnově automobilového parku. To ale vede ke zvýšení emisí a celý cíl zlepšení životního prostředí je ten tam.

Nesmyslný návrh pak musí žehlit ministr dopravy Martin Kupka a europoslanec Alexandr Vondra, jako představitelé národních i evropských institucí. Ti představili svoje řešení situace, které původní návrh koriguje. To ale nemění nic na tom, že by takový paskvil z řad Komise neměl vůbec vyjít. Vytváří to zbytečnou nejistotu obchodních společností, ale i spotřebitelů. Nejhorší ale je, že podobné návrhy podrývají důvěru v samotnou Evropskou unii. 

 

Autoři:

Michal Chládek

Jan Hroudný



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.