26. června 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Na vlně Svobodné Evropy

rubrika: Komentáře

Dne 14. června byla v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa otevřena tři studia umožňující obrazové vysílání. Účast českého prezidenta Petra Pavla a nepříliš diplomatická vyjádření v rozhovoru, který po ukončení slavnostního ceremoniálu poskytl, zastínily mnohé z toho, co by bývalo bylo dobré vyzdvihnout. Třeba skutečnost, že jedno ze studií nese jméno českého novináře, dlouholetého ředitele československého oddělení Svobodné Evropy Pavla Pecháčka.

V lednu letošního roce zesnulý Pavel Pecháček patřil k nejvýraznějším osobnostem posrpnové emigrace. Československé oddělení Svobodné Evropy řídil s přestávkami více než dvanáct let. V roce 1989 byl jedním z mála nezávislých novinářů, kteří v češtině v živých vstupech informovali z mítinků na Václavském náměstí. Mimo jiné se zasloužil i o to, že Svobodná Evropa byla v roce 1995 přestěhována z Mnichova do Prahy.

Svobodná Evropa v současnosti šíří informace do dvaceti tří zemí. Tři nová vysílací studia mají přispět k oslovení rostoucího publika prostřednictvím moderních komunikačních platforem. Dnes spojuje Svobodnou Evropu s rádiem už téměř jenom název. Vysílá sice stále dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu, ale vyrábí stále více vizuálního materiálu. Je to služba pomáhající lidem v nesvobodě pochopit aktuální události. Tři nová studia budou mimo jiné využita na podporu produkce reportáží o ruské válce na Ukrajině. Té se ve svém rozhovoru věnoval také prezident Pavel. Jeho kontroverzně přijímané prohlášení o nutnosti přísného dohledu nad ruskými občany žijícími v zahraničí vzbudilo pozornost domácích i zahraničních sdělovacích prostředků. Bylo hojně citováno také prokremelskými i nezávislými médii. Svá slova musel český prezident později upřesňovat.

Situaci reflektovaly i české sociální sítě, pro něž to byla vynikající příležitost, aby se do prezidenta náležitě „obuly“. Uživatelé některých sociálních sítí si rovněž posílali odkaz na pokleslou humoristickou produkci „novinářů“ Xavera Veselého a Petra Holce, cílenou na minulost hlavy státu. Je škoda, že u příležitosti otevření nových studií Svobodné Evropy se tak málo pozornosti věnovalo podstatě této instituce financované Kongresem Spojených států amerických a hlavně statečné činnosti těch, kteří pro ni pracují. Aby mohli do svých zemí sužovaných totalitními režimy posílat pravdivé informace, riskují reportéři v terénu nezřídka své životy a ti, kteří pracují v redakcích, čelí ohrožení sebe i svých blízkých.

České vysílání Svobodné Evropy skončilo 30. září 2002. Přes veškeré problémy, které jako jakýkoliv jiný stát máme, jsme považováni za demokratickou zemi. Žádnou zahraniční instituci garantující svobodu slova a tisku nepotřebujeme. Svobodu bereme jako samozřejmost, což je dobře. Pamětníci předchozího režimu, dokážou tuto skutečnost upřímně ocenit. Generální ředitel Svobodné Evropy Jamie Fly během slavnostního otevření studií řekl: „Při pobytu v Praze mě inspirovala oddaná obhajoba svobodného tisku a poslání Rádia Svobodná Evropa našimi českými partnery. Jsem vděčný za trvalou podporu ze strany české vlády a lidu.“ Měli bychom být oprávněně hrdí na to, že sídlo Svobodné Evropy se nachází právě v Praze. Že v šíření svobodných informací do nesvobodných zemí hraje naše metropole jednu z klíčových rolí a že tím, kdo dal v nových prostorách Svobodné Evropy první interview, mohl být právě český prezident.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.