1. srpna 2023, IPPO

Jan Hroudný: Anti-woke s.r.o. Kdo je Vivek Ramaswamy?

rubrika: Komentáře

Poslední průzkumy ukazují, že mezi republikánskými kandidáty pro příští prezidentské volby došlo k určitému posunu. Na třetí místo za suverénního exprezidenta Trumpa a jeho hlavního vyzyvatele DeSantise z Floridy se v některých průzkumech prodral Vivek Ramaswamy. Kdo vlastně stoupající hvězda republikánů je a jaké jsou její šance?

Nejdříve je nutné uvést, že je Ramaswamy velmi mladý kandidát. Narodil se v roce 1985, takže je mu teprve 37 let (ve Spojených státech je na rozdíl od Česka hranice pro prezidentskou kandidaturu 35 let). Jeho rodiče jsou poměrně úspěšní indičtí přistěhovalci, kteří se usadili v Ohiu. Kandidát, který sám sebe nazývá „neochvějným americkým nacionalistou“, je mimochodem hinduistou a vegetariánem.

Ramaswamymu se každopádně dařilo jak během studia (absolvoval mj. práva na Yale), tak v kariéře, i přes výrazný neúspěch s pokusem využít látku INN na léčbu Alzheimera se stal úspěšným podnikatelem ve farmacii. Kromě toho založil rodinu, s manželkou má dva syny. Jeho majetek se odhaduje až na miliardu dolarů. Zkrátka splněný americký sen. Původ v Ohiu, společné studium a spolupráce v businessu jej mimochodem spojují s nejmladším republikánským senátorem a autorem bestselleru Americká elegie J. D. Vancem. 

Jaká ale byla geneze jeho politických názorů? Deník The New Yorker jej v jednom ze svých článků nazval „výkonným ředitelem Anti-woke s.r.o.“ a nezdá se, že by tato přezdívka byla nějak zvlášť přemrštěná. Ramaswamy se vyprofilovat jako kritik tzv. „ESG“ (Enviromental, Social and Corporate Governance, česky někdy překládáno jako „kritéria pro udržitelné financování“).

Ramaswamy na toto téma napsal dokonce knihu Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam. V ní kritizuje velké americké korporace, které svou ekonomickou sílu používají k prosazování progresivní politiky, jako je podpora hnutí BLM nebo uhlíková neutralita – což jsou pro Ramaswamyho otázky, kterými se má zabývat politická reprezentace, a to jen v případě, kdy se tak většina voličů rozhodně. Podobný „virtue signalling“ má podle něj navíc zakrýt méně pěknou stránku vydělávání peněz – jako jsou třeba nevyhovující podmínky zaměstnanců. Ramaswamyova společnost Strive Asset Management se ostatně prezentuje právě jako alternativa ke společnostem typu BlackRock, které podle něj míchají podnikání s šířením levicové ideologie.

Ramaswamy je také nekritickým podporovatelem Trumpa a v mnoha ohledech se stylizuje do jeho mladší verze. Problémem je, že nemá žádné téma, kterým by se výrazně odlišil od ostatních republikánských kandidátů. Kritikou woke a velkých korporací se v různé míře profilují vlastně všichni jeho konkurenti.

Je tak v podstatě jasné, že je Ramaswamy bez šance získat prezidentskou nominaci. Kandidatura pro něj ale může být prostředkem pro zviditelnění sebe a svého podnikání. Objevovaly se také spekulace, že by mohl mít zájem být Trumpovým kandidátem na viceprezidenta nebo ministrem v jeho administrativě. Ramaswamy však před nedávnem popřel, že by uvažoval tímto směrem. Nezbývá tedy než počkat na první debatu republikánských kandidátů, která proběhne už 23. srpna na Fox News, a která nám možná odhalí více. 

štítky: #USA



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.