30. října 2023, IPPO

Kateřina Hloušková: I do Evropy SPOLU!

rubrika: Komentáře

Dne 27. října 2023 v předvečer 105. výročí vzniku Československé republiky jsme se konečně dočkali výsledku ostře sledovaných jednání o tom, jak silná je idea spojení středopravicových stran pod značkou SPOLU a zda jednotlivé strany a jejich lídři zvládnou i další mimořádnou výzvu. Zvládli: ODS, TOP09 a KDU-ČSL půjdou ruku v ruce i do evropských voleb!

Osobně z toho mám opravdu radost, i když si samozřejmě uvědomuji, že lze bez problémů najít celou řadu důvodů, proč by to mohlo být i jinak, a že některé názorové rozpory se zdají být tak silné, až se mohou jevit jako nepřekonatelné. Ale nebylo tomu tak od počátku? Pamatujete si ještě situaci, kdy před třemi lety lídři jednotlivých stran – Petr Fiala, Markéta Pekarová a Marian Jurečka – oznámili ochotu spojit své síly před sněmovními volbami? Vzpomínáte si na tu vlnu nedůvěry a posměšků? Vzpomínáte si ještě na ony “fundované” komentáře, jak to nebude fungovat, jak je kromě kritiky Babiše nic nespojuje? Že je to účelové spojení na jedny volby? A pak po volbách, kdy SPOLU vyhrálo a okamžitě spojilo své síly s Piráty a STANem, vzpomínáte, jaké panovaly názory? Většina komentátorů se shodovala na tom, že jakmile odpadne povolební euforie a nastane každodenní rutina, tak se koalice dříve nebo později neslavně rozpadne. Že je to slepenec, který nemůže fungovat. A realita? Tu všichni známe. Díky tomuto “nereálnému slepenci” zde již více než dva roky máme stabilní vládu, která dokázala čelit takovým enormním výzvám, které si nikdo z nás nedokázal ani představit.

Nové volby, nové výzvy! 

Věcí, které jednotlivé strany a dokonce i jednotlivé osobnosti v čele společné eurokandidátky rozdělují, je jistě dost. Ale ještě mnohem více je toho, co je spojuje. Ostatně většina z toho je vyjmenovaná v Programovém desateru, které podepsali nejen lídři všech tří stran, ale i hlavní osobnosti společné volební kandidátky – Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Týkají se základních svobod, vnitřní i vnější bezpečnosti, konkurenceschopnosti, energetické nezávislosti, dopravy, ochrany krajiny, přírody i biodiverzity, podpory šetrného zemědělství či tradiční kultury a přirozené diverzity přesně v duchu hesla Jednota v rozmanitosti. 

Česká republika patří na Západ, patří mezi deset největších zemí EU a v posledních dvou letech to konečně dokazuje i svými činy. Konečně jsme se našli a jsme bráni vážně. Úspěšně zvládnuté české předsednictví, mimořádná odvaha a osobní nasazení našeho premiéra v prvních týdnech rusko-ukrajinské války, pozoruhodná rychlost v odříznutí se od ruského plynu, prosazení našeho pohledu v celoevropském postoji jak k ruskému agresorovi, tak následně k energetické a ekonomické krizi, nebo aktuálně mimořádně silný český hlas v celoevropském prohlášení k palestinsko-izraelskému konfliktu či skvělé výsledky našeho týmu při vyjednávání změn v Euro 7, to a mnohem více nás zavazuje, abychom zapomněli na dílčí neshody a soustředili se především na to, co je skutečně podstatné a co nás spojuje.    

Znovu do toho jdeme SPOLU, nejen protože poslední tři roky ukázaly, že to dává hluboký smysl, ale také protože nás čekají evropské volby, jaké jsme ještě nezažili. Z voleb takzvaného druhého řádu se nepochybně stane další celostátní referendum o dalším směřování naší země. Populisté a extremisté dávají již nyní najevo, že evropské volby chtějí využít na maximum. Rozhodně nás nečeká nic příjemného. Kampaň bude jistě opět plná lží, faulů, polopravd a šíření strachu a nenávisti. Musíme do toho jít SPOLU, protože není možné, aby se demokratické strany oslabovaly a utápěly v jednotlivostech. Naopak. Všechny síly, které spojuje přesvědčení, že náš hlas může být silný a může měnit Evropu k lepšímu, se musí spojit a táhnout za jeden provaz. Proti tomuto názoru totiž bude stát hodně těch, kteří evropské otázce sice nerozumí a ani je nezajímá, ale rádi ji zneužijí pro své osobní zájmy, jako zdroj peněz na jedné a terč vlastních frustrací na druhé straně. 

Pevně věřím, že osobnosti v čele kandidátky SPOLU se tomu dokáží postavit. A že v těchto volbách uspějí. Potřebuje to Česká republika a potřebují to všichni její rozumní občané, kteří věří, že garantem naší prosperity a bezpečnosti je rozumně vedená Evropská unie.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.