3. ledna 2024, IPPO

Michal Chládek: Česko: Země permanentní skepse. Čekají nás výrazné změny a zlepšení

rubrika: Komentáře

Nic se nedaří, nic se neplní. Jsme prý nejhorší. To by mohl být závěr z monitoringu tisku, který pravidelně čtu. Tyhle závěry mi přijdou postavené na hlavu. Vláda uhasila požár a uklízí po vládě předchozí, u toho plní program a finišuje s reformami. A ty další chystá a připravuje.

Přesto se mnohým zdá, že se blíží apokalypsa. Je to ale naopak. Ekonomika přestává klesat (fáze hospodářského cyklu), a důvěra české vlády půjde nahoru. Lidem se totiž těžko vysvětluje, že dočasný pokles životní úrovně je vlastně normální. Vláda to musí říkat srozumitelně a komunikovat jasně a přehledně. Úkol pro následující dva roky.

V čem je vlastně zásadní problém? Vláda nejdřív udělá krok A – něco nachystá – a až pak krok B – komunikuje. Je to logické. Pět koaličních stran se musí nejprve na kroku A shodnout, vyladit detaily. Tento krok ale všechny zúčastněné vyčerpá natolik, že na krok B jim už dostatek energie nezbude. To se v následujících dvou letech musí změnit. Lidi totiž zajímá jen výsledek, krok B.

Důkazem toho, že vláda „maká“ může být speciální výstup Demagog.cz k plnění slibů vlády Petra Fialy. Ten ukazuje, že dvě třetiny vládních slibů jsou buď hotovy, nebo se na nich pracuje.

Zpět k reformám. Nejdřív bych zmínil reformu financí. Vláda ji odpracovala velmi dobře. Hlavně se škrtá, schodek i inflace klesají a ve vztahu k HDP se dostaneme v příštím roce pod bájné 3 %. Agentura Moody’s navíc zlepšila rating ČR. To mj. znamená více investorů = více peněz do státní kasy.

Očekávaná reforma zdravotnictví bude představena zhruba v půlce ledna.

Příští rok se otevře rekordní počet kilometrů dálnic. Dá se v podstatě mluvit o reformě na ministerstvu dopravy, kde se konečně hledají i jiné způsoby financování. PPP projekty a další soukromé investice. Do roku 2033 mít 650 kilometrů dálnic a připravit vysokorychlostní tratě. Do toho si ministr Kupka ještě střihnul záchranu automobilového průmyslu ČR (Euro 7).

Reforma školství a s ní spojený přechod na obecnější vzdělávání. Děti si nebudou muset vybírat povolání příliš brzy. Podpora adaptability. S tím počítá plán ministerstva školství. Kromě toho nás čeká první digitální přijímací řízení. V neposlední řadě se konečně vyřeší nízké platy nepedagogických pracovníků. Platit je budou od roku 2025 obce a kraje. Tím se jejich podmínky zlepší.

Rychlá výstavba? Konečně nejen utopie. Díky zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Letos totiž začne platit jeho novela a stavební povolení by mělo být vydáno do měsíce. Výstavba se zrychlí i u liniových a dalších strategických staveb. Mj. další zrychlení výstavby dálnic nebo VRTek. Taky příprava na jádro a další!

Deset let jsme čekali na důchodovou reformu. Přišla s ní opět tato vláda a letos ji dokončí. Důchodový věk se bude zvyšovat kvůli delší době dožití. Je to opatření nutné pro další generace, které by už prostě neměly z čeho brát.

Vzpomeňme si na předešlé obavy některých. Benzín bude za padesát a doma se ohřejeme jen na dvanáct stupňů kvůli nedostatku energií a jejich ceně. Obavy se nenaplnily, kroky vlády byly cílené a přesné. Díky snížení DPH klesají ceny potravin. Analytici předpovídají, že HDP Česka příští rok vzroste o 1,7 procenta. Navíc jsou tu reformy a úspory. Takže chybí už jen slibovaný ekonomický obrat a Česká republika má opět naději!



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.