24. září 2024, IPPO

Jan Hroudný: České firmy se budou významně podílet na dostavbě Dukovan

rubrika: Komentáře

Výstavba dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany přináší českým firmám možnost získat zakázky v hodnotě až 240 miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) při nedávné návštěvě podniků Doosan Škoda Power a Škoda JS, které budou významnými subdodavateli jihokorejské společnosti KHNP, zdůraznil klíčovou roli českého průmyslu v tomto projektu.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol spolu s premiérem Fialou potvrdil, že české firmy se na přípravě a výstavbě nových bloků budou podílet až ze 60 %. Tento podíl na tak velkém energetickém projektu by mohl výrazně posílit český průmysl, zejména energetické strojírenství.

Významnou součástí česko-korejské spolupráce se stává také rozvoj vodíkových technologií. Předseda představenstva České vodíkové technologické platformy, Aleš Doucek, uvedl, že spolupráce s Korejskou republikou v této oblasti bude velmi úzká.

Premiér Fiala navíc zdůraznil, že vztahy mezi Českou republikou a Jižní Koreou jsou v posledních letech intenzivnější než kdy dříve. To otevírá cestu k novým projektům a rozšiřuje prostor pro vzájemné ekonomické partnerství. „Dostavba Dukovan je velkou příležitostí pro celý region. Přinese 6000 dočasných a zhruba 1000 stálých pracovních míst pro zaměstnance s vysokou kvalifikací a často nadprůměrnými výdělky. Dukovany už nyní představují významného partnera, který podporuje rozvoj místních obcí i krajů a je klíčové, že s touto spoluprací mohou dlouhodobě počítat. Zvýšená poptávka po službách a zboží v regionu podpoří růst místních podniků a zlepší životní úroveň obyvatel,“ řekl Fiala.

Vedle výstavby jaderných bloků jsou perspektivními oblastmi spolupráce mezi oběma zeměmi například malé modulární reaktory, vodíkové technologie, zdravotnictví, obranný, letecký a kosmický průmysl. Příkladem úspěšné spolupráce je i projekt mezi českou společností Škoda Transportation a jihokorejskou firmou Hyundai Rotem, které společně dodávají lokomotivy do Afriky a Asie.

Obchodní vztahy mezi Českou republikou a Jižní Koreou stále rostou. Roční obrat vzájemného obchodu již přesahuje pět miliard dolarů (přes 100 miliard korun), což jen potvrzuje, jak významná tato spolupráce pro obě ekonomiky je.



Naše nejnovější výstupy

11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená.