2. února 2023, IPPO

Michal Chládek: Vítězství, vítězství a zase vítězství. A co dál?

rubrika: Komentáře

Úspěch Petra Pavla je bezpochyby skvělý. Část společnosti, která ho volila, nepodlehla propagandě protikandidáta a ukázala odvahu. Andrej Babiš potřetí za sebou prohrál ve volbách. Důležité je ale nezapomenout i na druhou část společnosti, která bude mít pocit, že nemá ve vládnoucí politické reprezentaci zastoupení. Máme před sebou téměř jeden a půl roku bez voleb. Vláda Petra Fialy musí využít tento čas k odvážným systémovým změnám. Stejně důležité ale bude také jejich vysvětlování, protože Andrej Babiš a nejen s ním spojená propaganda v politice nekončí. 

Vládu čekají velké výzvy. Programové prohlášení se sice v důsledku války na Ukrajině bude měnit, nicméně některé jeho části jsou natolik klíčové, že je vláda zcela jistě zachová. Jedná se zejména o reformu daňovou, školskou a důchodovou. Z evropského pohledu pak o adaptaci Green Deal. Je nutné, aby takové změny vláda zvládla komunikovat co nejlépe, a to nejen prostřednictvím svých informačních kanálů, ale i za pomoci médií, členské základny a dobře informovaných voličů. 

V komunikaci udělala vláda velký pokrok. Když například srovnám dnešního ministra Síkelu s tím, který do funkce nastupoval, je to obrovský rozdíl. Spousta lidí ale pomoc vlády stále nevnímá, a to proto, že o ní neví nebo ji nechápe. Není možné, aby se bezprecedentně zvedaly důchody, zaváděla sociální podpora pro domácnosti a rodiny s energiemi apod., a část obyvatelstva měla přesto pocit, že je chce premiér připravit o penzi nebo střechu nad hlavou. S těmito lidmi je potřeba mluvit napřímo a neustále jim vysvětlovat, co je a co není pravda. 

Svojí roli musí sehrát i média, která se nesmí živit strachem lidí. Ten sice drží sledující či čtenáře u obrazovek, ale vede ke stále většímu rozvracení společnosti a nedůvěře v instituce. Do médií musí co nejvíce chodit členové vlády a další koaliční politici. A nemyslím pouze média jako je Česká televize nebo Deník N. Tyto sledují hlavně voliči vládní koalice. Jsou tu ale i jiná média. V prezidentské volbě například sehrál důležitou roli Blesk, který je nejodebíranějším deníkem u nás. Už podruhé ovlivnili výsledek i někteří influenceři (MÚPI, KOVY a další). Ti jsou schopni mít na svých videích stovky tisíc zhlédnutí a do značné míry ovlivňují názor mladé generace. 

Vláda a vládní strany musí zůstat co nejvíce jednotné, protože jinak dají příležitost k tomu, aby se na vítěznou vlnu opět dostaly populistické strany. 

Dále se dle mého názoru musí ještě více projevit členové stran a sehrát tak důležitou úlohu při vysvětlování chystaných nebo už zavedených změn. Podobnou roli by měla sehrát občanská společnost. Zkrátka spolu musíme začít znovu více mluvit a především si naslouchat. V neposlední řadě se nesmí stát, že se dostaneme do soukolí některých ideologických či ještě hůř kulturních válek. Vláda a vládní strany musí zůstat co nejvíce jednotné, protože jinak dají příležitost k tomu, aby se na vítěznou vlnu opět dostaly populistické strany. 

Petr Pavel přislíbil sjednocování společnosti. Na rozdíl od svého předchůdce tak v prvních hodinách po vítězství i činí. Ve svých povolebních projevech opakovaně zmínil voličeho druhého kandidáta, kterým vzkazoval, že bude zastávat i jejich zájmy a bude s nimi v pravidelném kontaktu. Vládě pak vzkázal, že si vyhrazuje právo být vůči ní kritický, ale vždy přijde i s konkrétním řešením situace. To jsou dobré zprávy, které vzbuzují naději na proměnu politické kultury v této zemi. 

 

štítky: #Volba prezidenta



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.