14. března 2023, IPPO

Jan Hroudný: USA a Čína – zápas o podobu 21. století

rubrika: Analýzy

Dne 28. února se konalo první veřejné slyšení nového Výboru Sněmovny reprezentantů pro strategickou soutěž mezi Spojenými státy a Čínskou komunistickou stranou. Vznik tohoto výboru dobře ilustruje rostoucí soupeření mezi oběma mocnostmi. Podle slov předsedy výboru nejde o „slušné tenisové utkání, ale o existenční zápas o podobu života 21. století”.

Prosadit vznik nového výboru se Republikáni snažili už ke konci minulého volebního období. Sněmovna ale nakonec jeho vznik odhlasovala až letos v lednu, a to pohodlnou většinou 365 hlasů. Proti hlasovalo jen 65 demokratických poslanců. Předsedou výboru byl zvolen Mike Gallagher z Wisconsinu, bývalý zpravodajský důstojník námořní pěchoty, který je známý svou angažovaností v bezpečnostních otázkách. Republikáni ve výboru drží těsnou většinu.

Činnosti výboru by měla být relativně široká. Výbor se plánuje soustředit jak na zahraniční otázky, tak i na domácí problémy spojené s čínským vlivem jako je například skupování americké zemědělské půdy (které však patrně není tak významné, jak by se mohlo z některých reakcí zdát). Jisté je, že hlavním cílem výboru je vytvořit koherentní politiku, která bude schopna čelit čínské hrozbě v oblasti bezpečnostní, ekonomické i technologické. Z legislativního hlediska je nejdůležitější, že nebude připravovat vlastní návrhy zákonů, ale spíše připomínkovat jiné návrhy. Fungování výboru by mohl podpořit relativně široký konsenzus mezi Republikány a Demokraty, kteří se kupodivu na nutnosti obrany proti čínskému vlivu shodují, což je v rámci současné americké politiky celkem výjimka.

 

První veřejné zasedání nového výboru se konalo na konci února. Z celkem tříhodinového jednání, které je možné celé shlédnout na záznamu, lze zmínit alespoň několik nejzajímavějších momentů.

Předseda Gallagher varoval, že čas hraje v neprospěch Spojených států a Ćína v mnoha oblastech dotahuje americký náskok. Jeho demokratický protějšek Raja Krishnamoorthi zase upozornil na předchozí tři dekády mylné politiky Demokratů i Republikánů, která předpokládala, že rozvoj čínského obchodu i ekonomiky nevyhnutelně povede k demokracii a k větší bezpečnosti celého regionu. Opak je pravdou.

Předseda svazu Alliance for American Manufacturing Scott Pau uvádí, že „Ekonomická politika Čínské komunistické strany představuje jasné nebezpečí pro americké dělníky, inovace i národní bezpečnost. Jednapadesát let zbožných přání amerických vůdců, počínaje návštěvou prezidenta Nixona v Číně, přes úspěšné úsilí prezidenta Clintona o vstup Číny do WTO po náhlý obrat v naší strategii za Trumpa a Bidena nedokázalo změnit dynamiku vývoje.“

Kromě Scotta Paula během slyšení vypovídali ještě bývalí Trumpovi bezpečnostní poradci generál H. R. McMaster a Matt Pottinger a lidskoprávní aktivistka Tong Yi. Ta zmínila, že Spojené státy musí čelit skutečnosti, že to byly i jejich společnosti, které do Číny prodávaly technologie a pomohly tak vytvořit „digitální diktaturu“.

Aktivitu nově zformovaného výboru se rozhodně vyplatí sledovat. Někteří jeho členové představují ve vztahu k Číně dobře známé “jestřáby”. Jeho vytvoření lze každopádně dát do souvislosti i se zvažovaným zákazem TikToku v USA, o kterém jsme informovali v minulém dílu této rubriky. Momentálně se zdá, že Bílý dům tyto návrhy podporuje.

štítky: #Čína



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.