22. května 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Jak zabít draka

rubrika: Komentáře

Válka na Ukrajině trvá již rok a dva měsíce. Po celou tu dobu se vedou debaty o tom, co se stane s Ruskem, až válka skončí. Zejména zda Vladimir Putin zůstane u moci a zda země zůstane v současné podobě. K těm, kteří dnes veřejně otevírají tyto otázky, se ze Švýcarska připojil také Michail Chodorkovskij svojí poslední knihou Jak zabít draka? Příručka pro začínající revolucionáře.

Chodorkovskij, někdejší ropný magnát patřící k nejbohatším Rusům, je člověkem s osobní zkušeností, že není radno hovořit s kremelským vládcem o korupci ve vyšších patrech moci. Pár týdnů na to, co v říjnu 2003 zmíněné téma při jednání s Vladimirem Putinem otevřel, byl zadržen a strávil více než deset let ve vězení (šest v cele a čtyři ve vězení). Nezastírá, že titul knihy odkazuje ke scénické pohádce Drak Jevgenije Švarce, od jejíhož napsání letos uplynulo osmdesát let. Švarcův Drak vznikl primárně sice jako dílo protifašistické, ale to na jeho aktuálnosti nic nemění. Ukazuje totalitu ve své obludné záludnosti a důmyslné manipulaci s člověkem natolik názorně, že má obecnou platnost. Je to nadčasová filozofická pohádka o totalitě ve všech formách a obdobích dějin, tedy i v době, kterou právě žijeme. Zabít draka vyžaduje nadměrné úsilí, nicméně zbavit společnost vnitřních pout a zabít draka v každém jednotlivci, to je úkol mnohem složitější.

Chodorkovskij psal svůj návod jak zabít draka, jak zvítězit nad zlem, dvacet let. Od okamžiku svého uvěznění do současnosti. Přesněji řečeno kniha Jak zabít draka? měla vyjít již před Putinovým napadením Ukrajiny. Vydání se však pozdrželo kvůli válečným událostem, jež autora přirozeně vedly k některým úpravám a aktualizacím. V intencích pravidel pohádkového žánru předchází návodu, jak zabít draka, úvod do drakologie, nauky o moci. Té se autor pilně věnoval deset let ve volném čase, který mu po splnění povinných vězeňských aktivit zbýval. Chodorkovskij zdůrazňuje, že nemá v úmyslu zapojit se do politické činnosti z osobní pomsty. Ví, že bez Putinovy dobré vůle by k jeho propuštění nikdy nedošlo. „Skóre mého vztahu s Putinem se ukázalo být tak trochu nulové. Dostal mě do vězení, čímž mě a mou rodinu připravil o deset let života, zároveň mi však zachránil život,“ píše Chodorkovskij v úvodním slovu své Příručky pro začínající revolucionáře. Ta má být jakousi mapou na cestě vedoucí k proměně Ruska v zemi, jejíž politická kultura a kultura vládnutí budou poměřovatelné parametry 21. století.

Nutnou podmínkou k tomu, aby mělo Rusko budoucnost, je zabít draka, míněno autokratický režim, nikoli toho, jehož osobou je momentálně personifikován. Chodorkovskij je hluboce přesvědčen, že začarovaný kruh ruských dějin lze prolomit. Že Rusko umí žít bez draků, s vlastním rozumem a svědomím. Mladí rytíři revoluce si však musí uvědomit, že zabít starého draka — i když to není snadné — nestačí. Důležité je nepřivést k moci draka nového, který může být horší než byl ten předchozí. Tomu lze podle Chodorkovského zabránit jen tím, že budou jednou provždy odstraněny podmínky pro reprodukci autokratického modelu řízení země. A to lze v této fázi učinit, domnívá se Chodorkovskij, pouze vybudováním skutečně federativní parlamentní republiky se silnými regiony a obecními úřady.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.