29. května 2023, IPPO

Jan Hroudný: Trump má vyzyvatele. Jaké jsou šance DeSantise?

rubrika: Komentáře

Guvernér státu Florida Ron DeSantis včera oznámil svou kandidaturu na prezidenta a zahájil souboj o republikánskou nominaci. Kandidaturu vyhlásil v minutovém videu, ve kterém kritizoval administrativu prezidenta Bidena kvůli rostoucí kriminalitě a nezvládnuté migraci: „Na Floridě jsme dokázali, že je to možné. Zvolili jsme fakta místo strachu. Vzdělání místo indoktrinace. Právo a pořádek místo nepokojů,“ řekl mj. DeSantis. Jaké jsou ale jeho reálné šance?

Ve zkratce lze říct, že ne moc vysoké. DeSantis bude zcela jistě Trumpovým největším vyzyvatelem. Před oznámením kandidatury se ale jeho popularita v průzkumech k republikánským primárkám pohybovala kolem 20 %. Trump dosahoval téměř 60 %.

Prestižní server Politico se u každého z kandidátů pokusil sestavit způsob, jakým by mohli v republikánských primárkách uspět. DeSantis se podle nich nesmí příliš prezentovat jako anti-Trump, ale spíše jako efektivnější a méně skandální Trump. V postavě Trumpa ostatně spočívá velký problém. Pokud by Trump primárky prohrál, můžou jeho skalní příznivci bojkotovat volbu DeSantise.

 

Ten si každopádně pro oznámení své kandidatury zvolil Twitter. Tato volba se neukázala příliš šťastnou, po zveřejnění tradičního úvodního videospotu (který působí poměrně decentně) mělo na Twitteru proběhnout živé vysílání rozhovoru DeSantise s Elonem Muskem. Zajímavý nápad se moc nevydařil, streamovací aplikace měla technické potíže a vypadávající zvuk. Je tedy zřejmé, že pokud chce DeSantis pomýšlet na získání prezidentského mandátu, bude muset výrazně zapracovat na své kampani.

DeSantis zároveň tvrdí, že má na rozdíl od Trumpa reálnou šanci porazit Joe Bidena. Faktem je, že průzkumy v několika klíčových státech skutečně vypovídají spíše ve prospěch DeSantise. Ten by podle prognóz měl Bidena porazit v Pensylvánii, Arizoně a Georgii, kde Trump v roce 2020 prohrál a podle stejných průzkumů by zde v roce 2024 prohrál znovu. 

V pozadí DeSantisova oznámení se ale tento týden objevila další zajímavá kandidatura. Senátor za Jižní Karolínu Tim Scott, pravděpodobně nejvlivnější černošský republikánský politik, má sice nevalné šance, ale i tak se jej vyplatí dále sledovat. Během vyhlášení své kampaně zdůrazňoval svůj dělnický původ. Často zmiňuje příběh svého dědečka narozeného v roce 1921 na americkém jihu v době segregace, který se nikdy nenaučil číst a psát, protože v raném věku musel odejít ze školy pracovat jako sběrač bavlny. Sám se ale dožil zvolení svého vnuka do Kongresu. Scott se považuje za kandidáta, kterého se „krajní levice nejvíce obává“, protože svým příběhem dokazuje, že Amerika je země příležitostí a nabourává její narativ. Právě pozitivní rétorika může Scottovi do budoucna přinést politické body.

štítky: #USA



Naše nejnovější výstupy

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.

11. března 2024, IPPO

Debata s Mattem Fieldem, velvyslancem Velké Británie

Dne 8. března jsme spolupořádali debatu s Velvyslancem Velké Británie v ČR, Mattem Fieldem. Bavili jsme se o tom, jestli jsou si Česká republika a Velká Británie blízcí jako partneři. Dále jsme diskutovali o aktivitách pana velvyslance na sociálních sítích, kde je velmi úspěšný, ale i o jeho běžném dni, který dle jeho slov v podstatě neexistuje.

5. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Média - Host: Lenka Zlámalová

S Lenkou Zlámalovou o stavu českých médií. Jaká je dnes práce novináře? Jak jsou na tom velké mediální domy? A proč dnešní doba nahrává autorům? O (ne)tématech v médiích i v politice Proč se uchylují ke kulturním válkám? A jaká témata jsou skutečně nejčtenější?