13. června 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Antické hrdinství versus putinismus

rubrika: Komentáře

V desítkách ruských měst se v neděli 4. června při příležitosti jeho 47. narozenin konala na podporu vězněného lídra opozice shromáždění. Alexej Navalnyj, odpykávající si jedenáct a půl roku dlouhý trest, má po pokusu otrávit ho novičokem podlomené zdraví a ve středověkých podmínkách ruského vězení se jeho stav zhoršuje. Není jediným opozičním politikem, který po zásahu ruských tajných služeb tuto nervově paralyzující látku pocítil na vlastní kůži.

Kromě Navalného, jehož příhodu ze srpna 2020 máme ještě v živé paměti – během vnitrostátního letu upadl do bezvědomí a s příznaky silné intoxikace neznámou látkou byl po nouzovém přistání hospitalizován – zažili náhlé selhání organismu se stejnými symptomy také Vladimir Kara-Murza a Dmitrij Bykov. Všichni tři byli roku 2012 zvoleni elektronickým hlasováním občanů do pětačtyřicetičlenné Koordinační rady opozice. Ta se snažila vypracovat postup dalšího rozvoje Ruské federace, odklánějící se stále více od demokratických principů vládnutí.

Koordinační rada opozice pracovala pouze jeden rok (2012–2013). Osudy jejích členů jsou varovné. Boris Němcov byl zavražděn a tři výše již zmínění významní členové rady, Alexej Navalnyj, Vladimir Kara-Murza, Dmitrij Bykov, mají dobrý důvod se domnívat, že měli být otráveni. Rádio Svoboda uvádí, že novináři z investigativní skupiny Bellingcat, nezávislého portálu The Insider a BBC bylo zjištěno, že pracovníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), kteří sledovali Borise Němcova, zastřeleného v noci 27. února 2015, sledovali také všechny tři jmenované vůdčí osobnosti někdejší Koordinační rady opozice.

Vladimir Kara-Murza, poradce a blízký přítel Borise Němcova, odsouzený ve vykonstruovaném procesu v dubnu tohoto roku k 25 letům ztráty svobody, zažil pokus otrávit ho hned dvakrát. Poprvé to bylo v květnu roku 2015, tři měsíce po Němcovově vraždě. Vše se přihodilo náhle během setkání s kolegy. Lékaři u něj diagnostikovali akutní selhání ledvin v důsledku intoxikace. Politik byl dlouhou dobu v umělém spánku a na přístrojích. Podruhé byl Kara-Murza hospitalizován v kritickém stavu se stejnými symptomy otravy a na téže moskevské Judinově klinice počátkem února 2017.

O dva roky později, v dubnu 2019 se ruské tajné služby pokusily podle všech indicií během vnitrostátního letu do Ufy otrávit také spisovatele Dmitrije Bykova. S příznaky prudké otravy byl po přistání hospitalizován. Když procitl z kómatu, opozičník prohlásil, že sice mohlo jít o pokus ho odstranit, ale na této verzi netrval. „Nemyslím si o svých odpůrcích nic špatného,“ komentoval situaci. Když se ovšem o rok později ruské tajné služby pokusily stejným způsobem zlikvidovat opozičníka Alexeje Navalného, Bykov názor změnil. Poté, co dostal koncem roku 2021 pozvání hostovat na jedné ze severoamerických univerzit, přijal ho a o pár měsíců později se jako spisovatel stal součástí ruského exilu. O svých blízkých politických souputnících z Koordinační rady ruské opozice Navalném a Kara-Murzovi hovořil Bykov ve vysílání Rádia Svoboda během doby, kdy s oběma probíhaly soudní procesy. Jejich rozhodnutí neopustit Rusko, v případě Navalného návrat do vlasti s vidinou jistého zatčení a veznění, vnímá jako hrdinský čin. Právě takové osobnosti, lidé odvážní a nesmlouvaví, schopní „činu antických rozměrů“, míní někdejší člen Rady ruské opozice, by jednou měly stanout v čele budoucího Ruska.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.