27. června 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Pravidla se mají ctít

rubrika:

V pátek 23. června 2023 vyzval Jevgenij Prigožin k ozbrojené vzpouře. Jaký příběh má za sebou tento ruský oligarcha s kriminální minulostí, jenž se rozhodl utkat se samotným Putinem? A o čem vypovídá víkendové drama v Rusku, které jsme sledovali v přímém přenosu? 

Mládí dvaašedesátiletéto Prigožina připomíná příběh “sígra“ z dobré rodiny. Kdyby se nestal zločincem, měl předpoklady k tomu stát úspěšným sovětským sportovcem, stejně jako jeho spolužáci z internátní školy pro přípravu olympijského dorostu. První podmíněný trest dostal Prigožin v devatenácti letech. Protože v činnosti odporující sovětským zákonům pokračoval, byl o dva roky později, v roce 1981, za krádeže, podvody a podněcování mladistvých k trestné činnosti, odsouzen k třinácti letům pracovní kolonie. Po sedmi letech mu byla udělena milost. Když se vrátil na svobodu, probíhala v Sovětském svazu již naplno perestrojka. Využil toho a společně s otčímem se vrhl do gastro byznysu, který ho vynesl mezi ruské oligarchy a také do Putinovy blízkosti.

V roce 1997 otevřel Prigožin jeden ze svých luxusních podniků na parníku New Island. V roce 2001 vedl na jeho palubě nový ruský prezident Putin jednání s tehdejším francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem a o dva roky později s Georgem Bushem mladším, hlavou USA. Při těchto setkáních na nejvyšší úrovni obsluhoval hosty sám Prigožin. Putinovy sympatie, které si tím získal, byly později zhmotněny kontraktem s ministerstvem obrany na dodávku jídla ruské armádě.

Jevgenij Prigožin několik let jakékoli vazby s Wagnerovou skupinou popíral. Teprve v září 2022 přiznal, že byl v roce 2014 jejím zakladatelem. V lednu 2023 byla prohlášena Wagnerova skupina, aktivně se účastnící  bojových operací na Ukrajině, zejména v Artemivsku (Bachmut) a Soledaru, za mezinárodní zločineckou organizaci. Od počátku roku 2023 si Prigožin také opakovaně stěžoval na nedostatek munice a z neplnění slíbených dodávek obviňoval  ministerstvo obrany. V pátek večer mu došla trpělivost a se svými žoldáky se vydal pochodem spravedlivých na Moskvu. Z podporovatele Kremlu se změnil ve „zrádce, který udeřil na Rusko“. Tak reagoval na Prigožinovu vzpouru ve svém sobotním televizním projevu ruský prezident.

Víkendové ruské drama naznačuje, že v Rusku se rozpoutala válka gangů. Chování kriminálních autorit, a Prigožin o tom něco ví, se řídí pravidly. Ta se ctí. Prigožin chtěl svým tažením na Moskvu varovat, že se mu nelíbí, když jsou porušována. A neplnění slibu o zajištění dodávky munice jeho žoldnéřům porušením pravidel bylo. Každý gangster má však své ego, umí jednat, dělat výměnné obchody výhodné pro obě strany  i dát najevo, že dokáže být velkorysý. Při podobných jednáních často hraje důležitou roli mediátor. Tím se stal v sobotu večer ve sporu, jenž hrozil přerůst v bratrovražedný boj při jednání mezi Prigožinem a Putinem běloruský prezident Lukašenko. Výměnou za beztrestnost pro sebe a svoji skupinu zastavil postup svých vojsk směrem na Moskvu Prigožinova tisková služba pak zveřejnila záznam jeho prohlášení: „Wagnerova skupina měla být rozpuštěna. Vyšli jsme 23. června na pochod spravedlnosti. Za jeden den jsme dostali ani ne 200 kilometrů od Moskvy. Za tu dobu jsme neprolili ani kapku krve našich bojovníků. Nyní nastal okamžik, kdy může být prolita krev. Proto, vědomi si odpovědnosti, že na jedné straně bude prolita ruská krev, otáčíme naše kolony a vracíme se podle plánu do polních táborů.“

Víkendové ruské drama, které v přímém přenosu sledoval celý svět, zakývalo velmi mocně Putinovým trůnem, obnažilo degradaci ruského režimu. Finále zůstává zatím otevřené.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.