13. července 2023, IPPO

kolektiv IPPO: Základní principy flexibilní degresivní rodičovské

rubrika: Analýzy

  ZÁKLADNÍ PRINCIPY FLEXILNÍ DEGRESIVNÍ RODIČOVSKÉ

 

  1. Základní částkou je 300.000 Kč vyplácených za rodičovskou do 3 let věku dítěte.
  2. Maximální dobou, po kterou je možné vyplácet rodičovskou, je do 4 let věku dítěte. Za každý měsíc nad 3 roky je však celková vyplacená částka malifikována o částku 4.167 Kč/měsíc.
  3. Naopak, za každý měsíc, o který je celková délka vyplacené rodičovské kratší, než do 3 let věku dítěte, je vyplácen bonus 1.250 Kč/měsíc.
  4. Níže je uveden přehled vybraných příkladů vyplácené rodičovské v její kumulované celkové výši:

    Věk dítěte

    (roky)

    Celková částka rodičovské

    (tis. Kč)

    4,0 250
    3,5 275
    3,0 300
    2,5 315
    2,0 330
    1,5 345
  5. Dopad ne veřejné finance bude, přes navýšení celkové částky při kratší rodičovské pod 3 roky věku dítěte, pozitivní.
    Pokud průměrná mzda je cca 40.000 Kč a medián mezd cca 35.000 Kč (u žen 32.000 Kč) a vyjdeme z hypotézy, že ke kratší rodičovské budou inklinovat spíše rodiče s vyšší pracovní kvalifikací, bude se jejich mzda zpravidla pohybovat mezi mediánovou a průměrnou.

    Modelový výpočet:

    Měsíční hrubá mzda 37.000 Kč.
    Zálohová daň 2.980 Kč, za rok 35.760 Kč.
    Sociální pojištěni zaměstnanec 2.405 Kč, zaměstnavatel 9.176 Kč, celkový roční odvod 138.972 Kč.
    Zdravotní pojištění zaměstnanec 1.665 Kč, zaměstnavatel 3.330 Kč, celkový roční odvod 59.940 Kč.
    Celková výše ročních odvodů a DPFO 234.672 Kč. Za půl roku 117.336 Kč.
    Zvýšení výdajů při rodičovské kratší, než do 3 let věku dítěte je 30.000 Kč za rok a 15.000 Kč za půl roku.
  6. Již několika měsíční zkrácení rodičovské má pozitivní dopad na veřejné finance. Bonifikace bude motivovat ke kratší rodičovské. Samozřejmě při vědomí nutnosti zajištění péče o dítě do 3 let institucionální formou, nerodičovskou osobou nebo díky home office.
 

štítky: #reformy



Naše nejnovější výstupy

11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená.