28. července 2023, IPPO

Michal Chládek: DOBA NÁROKŮ: Vládo, zaplať nám vše a ještě něco k tomu!

rubrika: Komentáře

Lidé si zvykli na to, že stát za ně vše vyřeší. Zaplatí ztrátu, dá náhradu mzdy a ještě je pochválí nebo jinak podpoří v těžké situaci. Na to ale stát prostě nemá kapacitu. Stát nemůže nést podnikatelská rizika a ani neuvážená rizika jednotlivců. Stát negarantuje pravidelný výnos a život v luxusu. Proč? Protože to nejde.

Už po několikáté jsme svědky absolutní ztráty soudnosti a osobní odpovědnosti. Aktuálně  se to ukázalo u situace na ostrově Rhodos. Je samozřejmě nezbytné, aby se česká vláda postarala o občany a nenechala je napospas svému osudu. To je správně. Nad vyjádřeními některých lidí ale zůstává rozum stát. 

Všichni jsme pravděpodobně zaznamenali vyjádření místopředsedy Asociace cestovních kanceláří. Ten říká, že stát zaspal a cestovky si musí pomoci samy. To vše v době, kdy premiér opakovaně garantoval, že pokud nebude kapacita cestovek stačit, vypomůže s letadly ministerstvo obrany. A to je také maximum, co by vláda měla ve vztahu k cestovkám dělat. Ty mají totiž za své klienty odpovědnost, kterou však nyní ukazují především tím, že na sever ostrova posílají další turisty a odůvodněním, že tam zatím nefouká, a tak to není nebezpečné. 

Z pohledu běžného člověka je pak zarážející, že si někdo koupí velmi drahou dovolenou a nemá ji pojištěnou. Stojí tedy před volbou, zda nechá své  peníze „propadnout”. Ty ale už dávno propadly, protože jet na ostrov, kde možná uhořím nebo se toho minimálně budu obávat, není dobrá varianta. Pobavil mě i výrok paní, která říkala, že měla zaplacenou dovolenou all inclusive a v letadle dostala pouze toast. 

A tím se dostáváme zpět na začátek. Lidé si zvykli na to, že stát za ně vše vyřeší, zaplatí to či ono, dorovná ztrátu a ještě je pochválí nebo podpoří v těžké situaci. Na to ale stát prostě nemá kapacitu. Stát nenese podnikatelská a ani neuvážená rizika jednotlivců. Stát negarantuje pravidelný výnos a život v luxusu. Proč? Protože to prostě nejde. 

Původ těchto nároků pochází velmi pravděpodobně z covidové doby. Tam to ale mělo svoje opodstatnění. Stát v podstatě zavřel trh a byl původcem toho problému. Stát ale skutečně nenese a ani nemůže nést odpovědnost za všechna rizika, která na trhu jsou. 

Velmi dobře to ve svém tweetu popisuje Ondřej Šimíček. Všichni brečí, že stát nepomáhá a média tomu dávají prostor. Agrobaron Teplý říká, že bude muset zavřít kvůli cenám energií a nakonec má největší zisk v historii. Lovochemii z holdingu Agrofert vzrostl zisk o skutečně neuvěřitelných 1225 %. Mimořádně vysoké ceny hnojiv se pak propisovaly do cen všech zemědělských produktů a byly jedním ze zdrojů růstu cen. Firmě Vodňanská drůbež přitom vzrostl meziroční zisk o 165 % a dařilo se například i zemědělskému Farmteku, který měl za loňský rok meziroční nárůst tržeb o 56 %. 

Co bude dál? Budeme podporovat vlekaře, protože nesněží? Koupaliště protože nesvítí slunce? A půjčovny vzducholodí, protože nefouká vítr? Takhle se to prostě dělat nedá a pokud si neuvědomíme, že stát nemůže vodit každého do nekonečna za ručičku, tak máme velký problém.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.