7. září 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Skličující Z-rock

rubrika: Komentáře

Putinův režim se snaží vnutit ruskému národu názor, že bojuje proti celému světu.

Mnozí – umělce a kulturní pracovníky nevyjímaje – tomu věří. K militaristické a šovinistické Z-kultuře se připojil i rock, hudební žánr, který je svojí podstatou alternativní.

To, že většina ruského rocku válku podporuje, konstatoval v jedné z debat na vlnách ruského vysílání RFE/RL hudební kritik Michail Kozyrev.  Rockoví hudebníci, kteří stojí v opozici proti Putinovu režimu, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Patří k nim například zpěvák a hudebník Jurij Ševčuk, legendární postava sovětské rockové scény 80. let, lídr skupiny DDT. V březnu 2022 DDT na svém oficiálním YouTube kanálu zveřejnila videoklip k písni Kde jsem, který začíná textem z Matoušova evangelia: „Blahoslavení ti, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost, neboť jejich je království nebeské.“ Klip končí záběry z bombardování Mariupolu a dalších ukrajinských měst. K hrstce rockových hudebníků, kteří dávají najevo, že s Putinovou invazí nechtějí mít nic společného, se přidali také další kultovní osobnosti, někdejší průkopníci sovětského rocku: Andrej Makarevič, lídr stále aktivní rockové skupiny Mašina Vremeni a Boris Grebenščikov, zakladatel skupiny Akvárium. Z mladší generace pak zpěvačka a hudebnice Zemfira. Jde o hudebníky, kteří si mohou být jisti svým talentem a hudebními kvalitami, takže si dokážou najít publikum kdekoli na světě.

Podíváme-li se na proputinovskou část rockové hudební scény, zjistíme, že jí od počátku války vévodí mladý extravagantní umělec Jaroslav Dronov, vystupující pod uměleckým jménem Shaman. Jeho rockový manifest Jsem Rus, zaznamenal po zveřejnění na YouTube v létě 2022 rekordních více než milion zhlédnutí za jediný den. „Jsem Rus! / Mám kliku! / Jsem po tátovi ruské krve! / Jsem Rus navzdory celému světu. / Jsem Rus! / Jsem Rus!“ Zpívá v klipu Shaman kráčející v bílé rubašce lánem zlátnoucího obilí. Jedním filmovým střihem se pak velmi rychle promění v rockera zalitého laserovými paprsky, jenž běží vstříc svým fanynkám vztahujícím k němu ruce ze tmy pod stage. Umělec se na svém facebooku netají tím, že skladba, kterou vytvořil, není jen píseň, ale „stav mysli“. „Všichni jsme věděli, že se to stane. (Má na mysli válku Ruska proti Ukrajině.) Chtěl jsem dát lidem dárek, a tak jsem napsal tuhle píseň.“

Shamanova hudební tvorba je bohatá. Na jaře letošního roku vydal mj. píseň My , jejíž videoklip evokuje nacistickou symboliku. Shamanova image, zpěvák měl na sobě koženou bundu s nášivkou ruské vlajky na levém rameni, připomíná nacistickou mládež. Zvedal přitom levou paži do úrovně prsou. Vydání písně se shodovalo s narozeninami Adolfa Hitlera.  Zpěvákovým posledním uměleckým počinem je ztvárnění role knížete Vladimíra I. Velikého jednoho z nejvýznamnějších vládců středověkého státu známého jako Kyjevská Rus, v opeře Kníže Vladimír (hudba Igor Matvijenko). Na uvedení opery o vladaři, z jehož panovnických činů je nejznámější christianizace Rusi, kanonizovaného pravoslavnou církví, byl z prezidentského fondu kulturních iniciativ přidělen grant 30 milionů rublů.

Sledovat produkci Z-rockových interpretů na YouTube, pozorovat jak zmíněný Shaman a jemu podobní zpívají společně s Vladimirem Putinem na Rudém náměstí ruskou hymnu, je skličující. Skutečností však je, že tento druh umění v Rusku vzkvétá. Tvoří ho lidé, kteří mají pocit, že sloužit zvrácenému režimu a válce, kterou rozpoutal, je správné.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.