2. října 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Advokátem v Putinově Rusku

rubrika: Komentáře

Být v Putinově Rusku advokátem hájícím odpůrce režimu je čím dál obtížnější. Obhájci se nezřídka dostávají do stejné pozice jako obvinění – riskují zatčení a ztrátu svobody. Příběhy odpůrců Putinova režimu a jejich vysoké nespravedlivé tresty jsou mediálně známé, příběhy jejich advokátů, odvážných a nekompromisních ve svých postojích, už méně.

Když byl v červenci 2020 zatčen mladý ruský novinář a poradce šéfa Roskosmosu Ivan Safronov, obviněný z vlastizrady za údajnou spolupráci s českou rozvědkou, chopil se jeho obhajoby známý petrohradský advokát Ivan Pavlov. Těžko říci, kdo dráždil během vyšetřování Putinovu administrativu více. Zda Safronov, tvrdošíjně popírající svoji vinu, či jeho advokát, specialista na obranu lidských práv, jenž nevinu svého klienta neméně tvrdošíjně dokazoval. Soudní proces, skončil strašnými 22 lety pracovní kolonie pro Safronova, byl provázen pokusem posadit na lavici obžalovaných i jeho advokáta. Ostatně v totalitním státě, v němž je lež povýšena nad zákon, nejsou podobné záležitosti ničím neobvyklým.

Advokát Ivan Pavlov navíc dráždil Putinovu administrativu už dlouho. V únoru 2015 založil nezávislé sdružení právníků a novinářů Komanda 29 (Tým 29). Sdružení se specializovalo na trestní věci týkající se vyzrazení informací, včetně státního tajemství, a obhajovalo také obviněné z vlastizrady. Kromě toho právníci Týmu 29 zastupovali Navalného Fond boje proti korupci, jenž byl moskevským městským soudem prohlášen za extremistickou organizaci. Bylo tedy žádoucí činnost Týmu 29 eliminovat. 

Koncem dubna 2021, v předvečer pravoslavných svátků, byl advokát Pavlov zadržen v moskevském hotelovém pokoji a posléze obviněn z vyzrazení údajů z předběžného vyšetřování (čl. 310 TrZ Ruské federace) Safronovova případu. Dodejme, že základem obvinění bylo to, že Pavlov předal ruským médiím usnesení o Safronovově vzetí do vazby a o vazebních důvodech, což samo o sobě trestné není. 

Způsob, jímž byl Pavlov zadržen, prohlídky provedené nejen u Pavlova doma, ale rovněž u řady jeho spolupracovníků a v kanceláři Týmu 29 dávaly tušit, že nejen Pavlovovi, ale i jeho kolegům hrozí závažná obvinění spojená s trestní sazbou několika let odnětí svobody. Vzhledem k mimořádné vágnosti pojmu „státní tajemství“ v ruské justiční praxi a s přihlédnutím ke skutečnosti, že Pavlov se zabýval především obhajobou případů spojených s vyzrazením státního tajemství (to se ostatně týkalo i Safronova), dalo se očekávat, že pro vyšetřovací orgány nebude obtížné obvinit podle stejného článku (čl. 310 TrZ Ruské federace) také jejich advokáta. Pavlov vždy hájil své klienty s maximálním nasazením. Najít v jeho dokumentech nebo v telefonních odposleších „prozrazené skutečnosti“ bylo pro vyšetřovatele snadné.

Tlak Putinovy administrativy na Pavlova, znamenající ohrožení celého Týmu 29 způsobily, že v létě 2021 Tým 29 ukončil svoji činnost. O pár měsíců později, na podzim roku 2021, Pavlov, jemuž bylo mj. znemožněno vykonávat profesi advokáta, dospěl k rozhodnutí uskutečnit jediné, co mu ještě zakázáno nebylo – opustit Rusko. (Obhajobu Ivana Safronova převzal advokát Dmitrij Katčev.)

Na konci roku 2021 založili členové někdejšího Týmu 29 společně s renomovanými odborníky v oblasti obhajoby obviněných v trestních věcech velezrady a špionáže nové lidskoprávní sdružení. Pojmenovali ho Pervyj otděl (První oddělení) – podle služby FSB, která tyto trestní činy vyšetřuje. V oblasti lidských práv s ním pravidelně spolupracují desítky právníků a právniček z celého Ruska, jejichž jména zůstávají v anonymitě. Hlavním koordinátorem, udávajícím této činnosti směr, je Ivan Pavlov, jenž nadále zůstává mimo Rusko.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.