27. listopadu 2023, IPPO

Michal Chládek: Koblihu nebo salát? Efekt dlouhodobých a krátkodobých rozhodnutí

rubrika: Komentáře

Dám si koblihu a pustím si nekonečný seriál, nebo si raději dám salát a půjdu si zacvičit? Podobně jako v životě i v politice můžeme dělat krátkodobě příjemná a líbivá rozhodnutí, která nám ale z dlouhodobého hlediska ubližují.

Výhled naší ekonomiky se posunul z negativního na stabilní. Negativní byl kvůli nezodpovědnému rozhazování peněz a energetické závislosti na Rusku. Proč? Protože právě vláda Andreje Babiše činila krátkodobě lákavá rozhodnutí.

Vláda Petra Fialy narozdíl od té předchozí ale nemění svá rozhodnutí podle toho, co vyjde daný měsíc v průzkumu. Důvody jsou jasné. Odstřižení od ruského plynu, připravená fiskální konsolidace o objemu cca 2 % HDP a realizace důchodové reformy snižující neudržitelný růst nákladů spojený se stárnutím obyvatelstva.

Toto a další aspekty jasně ukazují, že Fialova vláda dělá svou politiku dobře. Vládě se daří ozdravovat a stabilizovat veřejné finance. Z médií se sice může zdát, že nám všem hrozí chudoba a hlad. Z výzkumů ale jasně vychází, že Česko je jednou ze zemí, kde chudobou trpí nejméně lidí.

Skutečnost, že se daří stabilizovat veřejné finance, naznačuje i fakt, že by nás měl v dlouhodobém horizontu čekat ekonomický růst. Stáváme se totiž opět kredibilní zemí pro investory. Tím pádem k nám velmi pravděpodobně budou proudit investice ve větším počtu.

Stav České republiky nemůžeme posuzovat pouze z krátkodobé perspektivy. Rozhodnutí jedné vlády má totiž obrovský vliv na funkční období té následující. Proto v této vládě vznikají dlouhodobé vize, jako například Restart česka, který má určit směřování na dalších deset let. Důležité je i ustanovení vládního výboru pro strategické investice, který řeší koncepci napříč resorty.

Efekt dlouhodobých vs. krátkodobých rozhodnutí se jednoduše ukazuje v běžném i politickém životě. Když si rodina půjčí na dovolenou a rozháže všechny peníze na Vánoce, tak má krátkodobě asi radost. Dlouhodobě jí to ale příliš nepomůže, protože je za dveřmi exekutor. Podobně je to i v našem politickém světě. Máme možnost si dál půjčovat, přidávat všem a snižovat daně. Pak na nás sice nepřijde exekutor. Nepřijdou však ani investoři nebosoukromý kapitál, a to by znamenalo velký problém.



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.