21. května 2024, IPPO

Jan Hroudný: Britské konzervativce čeká volební masakr

rubrika: Komentáře

Termín příštích voleb ve Spojeném království zatím není zcela jistý, proběhnou však nejpozději v lednu příštího roku. Již teď lze ale s velkou mírou pravděpodobnosti říct, že vládnoucí konzervativce čeká nevídaná porážka.

V prvé řadě je nutné říct, že jde o dlouhodobý trend. Konzervativci, kteří v roce 2019 získali přes 43 % hlasů se už rok a půl pohybují pod 30 %, aktuálně na 23 % a zlepšení je v nedohlednu. Svou šanci zvednout se v komunálních volbách před dvěma týdny nedokázali využít a utrpěli těžké ztráty. Své pozice nedokázali mnohdy obhájit ani lokálně populární konzervativní politici.

Co dále říkají průzkumy? Podle měsíc starého průzkumu YouGov by Konzervativci získali 155 poslanců a labouristé 403 (přes 400 poslanců získal naposledy Tony Blair v roce 2001). Jedná se o čísla, která se s výjimkou Blairových úspěchů naprosto vymykají britské politice po druhé světové válce.

Kde jsou příčiny úpadku toryů? Konzervativci jsou u moci od roku 2010 a za tu dobu vystřídali pět premiérů (Thatcherová a Major vládli pro srovnání 18 let). Řadu problémů Velké Británie se jim nedaří řešit a některé z nich se dokonce zhoršují. Nelegální migrace láme rekordy, zdravotnictví je v rozkladu a vše provází pocit naprosté neakceschopnosti. Borisi Johnsonovi zůstala po silném vítězství v roce 2019 v rukách strana, která toho vlastně neměla moc společného. Tvořily ji různorodé zájmy thatcheristů, one-nation konzervativců, centristů atd., které nešlo dost dobře přetavit v jednotnou politickou vizi.

Některé průzkumy mimochodem ukazují, že konzervativní poslanci jsou zkrátka v hodnotových otázkách odtržení od svých voličů směrem doleva a že průměrná britská populace je hodnotově konzervativnější než konzervativní poslanci. Názory konzervativních poslanců v této oblasti jsou dokonce poměrně blízké průměrným voličům Labour Party. Napravo jim tak nyní vyrostla poměrně silná konkurence v podobě strany Reform UK, která se pohybuje nad 10 %. Ve většinovém volebním systému nemůže pomýšlet na úspěch, ale pravděpodobně odčerpá hlasy, které budou toryům chybět.

Labouristům tak v podstatě stačí čekat a nedělat chyby. Sadiq Khan s přehledem obhájil mandát londýnského starosty, labouristé získali stovky nových zastupitelů. I tak ale zaznamenali dílčí ztráty. Ukazuje se, že mají problémy v obvodech s vyšší muslimskou populací. Předseda labouristů Keir Starmer totiž zastává relativně proizraelské názory. Byť vyzval k uzavření příměří, odmítá zastávat radikálně levicovou propalestinskou linku, což mu mnozí spolustraníci vyčítají.

Každopádně se v současnosti zdá, že otázka není ani tak, kdo vyhraje příští parlamentní volby, ale jak moc je konzervativci prohrají.

štítky: #Velká Británie



Naše nejnovější výstupy

11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená.