11. října 2024, IPPO

Martin Staněk: Digitalizace ve zdravotnictví běží podle plánu

rubrika: Komentáře

Vláda Petra Fialy v minulém týdnu na svém zasedání schválila zákona o elektronizaci zdravotnictví. Ten nyní poputuje do sněmovny. Nová úprava by tak měla začít platit od začátku roku 2026. Zvýšit by měla nejen komfort pacientů, ale především usnadnit přenos dat mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

V posledních týdnech by bylo snadné podlehnout pod vlivem zpackané digitalizace stavebního řízení z pera Pirátů a Ivana Bartoše dojmu, že se současné vládě vůbec nedaří jeden z jejích stěžejních úkolů – digitalizace veřejné správy. Piráti sami při svém teatrálním odchodu z vlády poukazovali na jiné resorty, kde podle jejich názoru digitalizace rovněž nepostupovala podle plánu. Jedním z nich bylo ministerstvo zdravotnictví. Na pirátskou kritiku ovšem odpovědělo nejlépe jak mohlo, a totiž skutečnými výsledky.

Práce resortu zdravotnictví je v tomto volebním období skutečně unikátní, neboť se řídí přesným jízdním řádem zamýšlených reforem. Podle tohoto plánu se v roce 2024 měla přijmout potřebná legislativa k provedení nezbytné digitalizace celého systému zdravotnictví, aby od ledna 2026 mohla začít platit a zbyl i čas vše řádně otestovat v ostrém provozu. Plán se zatím daří plnit na výbornou.

Zákon o elektronizaci zdravotnictví počítá s celou řadou kroků, které uvedou do online světa dokumenty, které dnes existují výhradně v papírové podobě. Zavedena by tak měla být nově eZkarta pacienta a eŽádanka, ale třeba i sdílený zdravotní záznam pacientů pro potřeby lékařů a zdravotnických zařízení.

eZkarta je nově zaváděnou centrální službou elektronického zdravotnictví, kterou  kontroluje a spravuje pacient a znamená rozšíření možnosti uplatnění jeho práv. Jedná se o státem garantovanou aplikaci, která přináší pacientovi posílení kontroly nad jeho daty a dostupnými službami.

eŽádanka je pak nově službou, přes kterou budou moci pacienti žádat o zdravotnické služby. Konkrétně se jedná například o žádanky na laboratorní vyšetření, RTG vyšetření apod. To vše by mělo přispět ke zefektivní poskytování zdravotních služeb a rozšíření uplatnění práv pacienta.

Sdílený zdravotní záznam potom představuje minimalizovaný set informací o zdravotním stavu pacienta, který je přístupný pouze poskytovatelům zdravotních služeb a zdravotnickým pracovníkům. Sdílený zdravotní záznam zahrnuje výsledky preventivních a screeningových vyšetření a souhrn kritických zdravotních údajů pacienta jako jsou krevní skupiny, údaje o alergiích nebo léková minulosti pacienta. Návrh obsahuje i digitalizaci dokladu o zdravotní způsobilosti k řízení, kdy již nebude třeba, aby řidič měl tento doklad fyzicky u sebe, ale bude při kontrole přístupný policii z centrálního úložiště.

Kromě uvedených klíčových institutů novela obsahuje i realizaci dílčích opatření mj. v souvislosti s tragédií na Filozofické fakultě v Praze, kdy na základě spolupráce s Ministerstvem vnitra bude zajištěno uvádění informací o tom, je-li pacient držitelem zbrojního průkazu  či žadatelem o něj.

České zdravotnictví se tak konečně začíná posouvat do 21. století a snaží se na pacientům i lékařům usnadnit přístup k němu.

štítky: #zdravotnictví



Naše nejnovější výstupy

10. října 2024, IPPO

Kateřina Hloušková: Novela školského zákona: Školství je pro vládu prioritou

V roce 2025 se do českého školství investuje téměř 291 miliard korun. To je naprosto rekordní částka, která se meziročně zvýšila o 22 miliard. Mimochodem jen toto navýšení představuje větší sumu peněz než je celý rozpočet Ministerstva kultury. Všechny divadla, koncerty, galerie, hrady, zámky, festivaly, muzea, výstavy prostě veškerá kultura, na kterou není Česká republika úplně chudá, nás stojí méně, než kolik je v příštím roce přidáno českému školství. Největší část těchto peněz půjde do regionálního školství, jinými slovy do základních a středních škol, kde platy učitelů vzrostou o 7 %. Přesto to budou velmi pravděpodobně právě tyto školy a učitelé, nikoliv hudebníci, kasteláni či kurátoři, kdo bude mluvit o stávce, podfinancovanosti a o tom, že jejich resort není pro vládu prioritou. Je. A dokazuje to i aktuální novela školského zákona.  

9. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Oligarchicko-mediální komplex, Piráti a Seznam Zprávy, soud vs. Bartoš

Poslední týdny jsou pro milovníky dramatu super podívanou. Piráti opouštějí vládu, aniž by je někdo vyhazoval. „Provalil“ se oligarchicko-mediální komplex, do kterého jsou zapojeni Seznam Zprávy, Michal Půr, ODS a kdo ví kdo ještě. A to i přesto, že jedna z hlavních agend Seznam Zpráv jsou „kauzy“ Pavla Blažka a Michal Půr se minimálně v posledních dílech Insideru netváří jako největší milovník ODS. V rámci tohoto komplexu možná podle přesvědčení některých „odborníků“ funguje i krajský soud, který rozhodl, že Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně zasahuje do veřejných zakázek.

4. října 2024, IPPO

Pravej podcast: Pravej podcast: Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven?

Piráti potopili digitalizaci. Jak z toho ven? Na to vám odpoví Jirka s Michalem ve speciálu přímo z Poslanecké sněmovny! Jaký byl reálný důvod konce Ivana Bartoše ve vládě? Co vlastně znamená slovo "funguje"? A kdo skutečně digitalizuje Česko? Otázky ohledně digitalizace stavebního řízení zodpoví Jirka Havránek a Michal Chládek v nejnovějším díle Pravýho podcastu!

1. října 2024, IPPO

Michal Chládek: Analýza digitalizace stavebního řízení v kostce

Výstavba bytů je výrazně ovlivněna rychlostí stavebního řízení, která je zásadním faktorem pro umožnění rychlé realizace stavebních projektů. Tento proces je především závislý na dvou klíčových faktorech: digitalizaci a prováděcích podzákonných předpisech, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Digitalizace stavebního řízení má potenciál zjednodušit a urychlit celý proces, od podávání žádostí až po komunikaci mezi úřady. Nicméně, navzdory slibům a investicím, je implementace digitalizace stále nedokončená. 

24. září 2024, IPPO

Jan Hroudný: České firmy se budou významně podílet na dostavbě Dukovan

Výstavba dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany přináší českým firmám možnost získat zakázky v hodnotě až 240 miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) při nedávné návštěvě podniků Doosan Škoda Power a Škoda JS, které budou významnými subdodavateli jihokorejské společnosti KHNP, zdůraznil klíčovou roli českého průmyslu v tomto projektu.