19. dubna 2023, IPPO

Babylon Brusel: Udržitelné financování, vnímání EU a vztah s Čínou

rubrika: Komentáře

V tomto díle se zaměříme na udržitelné financování a přidruženou taxonomii EU. Dále budeme diskutovat o tom, jak vnímání EU jako zlé a cizí instituce může škodit našim národním zájmům. V neposlední řadě se budeme zabývat Macronovou cestou do Číny a vztahem Evropské unie k této zemi.

Michal: V dnešním podcastu budeme řešit Macronův výlet do Číny a obecně vztah EU k Číně. Potom také náš vztah k Evropské unii. A v neposlední řadě taxonomii, o které v České republice skoro nikdo neví, ale určitě o ní teď bude hodně slyšet. Proto bych začal právě tím. Co to taxonomie vlastně je? Jaký je její účel a co v souvislosti s tím znamená kouzelné sousloví „udržitelné financování”?Ondřej: To je hrozně moc otázek najednou, zkusím to zjednodušit. Když si vzpomeneš na přírodopis ze základní školy, tak ti určitě vytane na mysli jméno Carl Linné, který vytvořil taxonomii v biologii, to znamená klasifikoval nějakým způsobem živé organismy. Taxonomie v evropském nebo v unijním kontextu znamená určitou klasifikaci environmentálně udržitelných ekonomických aktivit. Je to záležitost, která je na stole už několik let. A je to velké politikum, protože ačkoli se říká, že je to dobrovolný systém, že nikdo nikoho do ničeho nenutí, tak faktem je, že se taxonomie začíná prosazovat nejen v soukromém byznysu, pro který by to mělo být tím vodítkem, ale zároveň i v poskytování dotací ze strany EU. Jinak řečeno, taxonomie je takový filtr nebo sklíčko, přes které se vždycky musíš podívat, pokud chceš financovat nějakou aktivitu. Pokud z toho pohledu vypadne, že příslušná aktivita není environmentálně dlouhodobě udržitelná, tak má mít vlastně automaticky horší rating. Nejvíc se o tom mluvilo v souvislosti s jadernou energetikou. Je jaderná energetika zelená nebo není. A v momentě, kdy by se řeklo, že jaderná energetika není zelená, byť po nějakou omezenou dobu, tak to automaticky znamená horší přístup k financování jaderných projektů a tím pádem vlastně ohrožení energetické bezpečnosti minimálně v určité části Evropy, kde jsou možnosti dekarbonizace v souvislosti s green dealem prostě omezené. Takže to je jeden z těch důvodů, proč je taxonomie tolik aktuální a zásadní.

Michal: A proč se o taxonomii mluví zrovna teď?

Ondřej: Důvod, proč se o ní mluví právě teď v poslední době, je ten, že se postupně definují pravidla pro její další cíle. Dohromady je jich šest. Například: zmírňování změny klimatu, přizpůsobování se změně klimatu, ochrana biodiverzity a tak dále. A právě v souvislosti s biodiverzitou se začalo hovořit o tom, jaký dopad by taxonomie mohla mít na zemědělství a jestli by to nevedlo k tomu, že se omezí živočišná výroba a naopak upřednostní rostlinná výroba, což by samozřejmě zase mohlo mít další negativní dopady. Případně to mohlo vést i ke zdražení potravin. Naštěstí se do návrhu takzvaného delegovaného aktu tato restriktivní opatření nepropsala, takže s největší pravděpodobností to tam nebude. A co se týče zemědělství, tak taxonomie bude zřejmě příznivější, než se původně čekalo.

Michal: Rozumím tomu tedy správně, že se to týká ekonomických činností, které se základě taxonomie zařadí do kategorií a poté se podle těchto kategorií určuje, které projekty nebo ekonomické aktivity mají nárok na dotace. Týká se toto i financování z jiných sektorů, třeba z bankovních?Ondřej: Pro bankovní sektor je to spíše dobrovolné vodítko a pro dotace je to pak vodítko povinné, neboť vlastně odkazy na taxonomii se objevují v celém legislativním rámci pro poskytování dotací už v tomto finančním období pro roky 2021 až 2027. Co se týče soukromého byznysu, finančních institucí, čili zjednodušeně řečeno, bank, tak to povinné není, ale tendence k tomu, aby to povinné bylo, tady existují. Možná to ale ani není úplně potřeba, neboť banky s ohledem na to, že chtějí navenek vypadat zeleně, tak to z části dělat musí a navíc jim to také hraje do karet v jejich byznysu. Jsou sami ve vleku taxonomie a používají jí a v zásadě už je jedno, jestli je to povinný systém nebo ne. Zkrátka je na stole, používá se, ale může mít právě i negativní důsledky, o kterých jsem mluvil.

Více si už teď můžete poslechnout v audioverzi podcastu!

 

Podcast vzniká za podpory Pravého břehu – Institutu Petra Fialy a Institutu pro pravicovou politiku.

štítky: #podcast



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.