26. dubna 2023, IPPO

Ivana Ryčlová: Věznice – zrcadlo Ruska

rubrika: Komentáře

Celosvětově nejsledovanějším soudním procesem posledních měsíců byl proces s ruským opozičním politikem Vladimirem Kara-Murzou. Jeho odvážný a nekompromisní postoj byl důvodem nelidského odsouzení – dvacet pět let v kolonii s přísným režimem. Drakonický trest ve spojení s kolonií s přísným režimem (v ruském vězeňském slangu se nazývá zkratkou strogač) mě vrátil o více než třicet let zpátky.

Psal se konec roku 1989. Seděla jsem v Nezávislém tiskovém středisku v pražské Bolzanově ulici na bedně knih a plnila úkol: vyber něco zajímavého k překladu. Zaujala mě lesklá, světle modrá knížečka malého formátu. Na titulní straně paperbackového obalu byla černá silueta čtverce. Uvnitř čtverce, mohl být obrysem okna stejně jako kusem utrženého dopisního papíru, bylo napsáno: seryj cvět naděždy – šedá je barva naděje. Jako kdyby kniha neměla titul zapotřebí. A nad čtvercem nebe, siluety letících ptáků a jméno autorky – Irina Ratušinskaja. Nic víc. Zadní strana prázdná – jen bílý lesklý papír. Uvnitř knihy obvyklé údaje o nakladatelství, místě a roku vydání: Overseas Publications Interchange Ltd., London 1989. Žádná předmluva ani doslov, jen stručná informace, že obsah knihy není uměleckým výmyslem, byť se může jevit neuvěřitelným.

Kniha, dokument z let 1983–1986, zachycující život v sovětské ženské vězeňské kolonii, mě šokovala. Dýchal z ní středověk. (Ratušinská byla odsouzena k dvanácti letům ztráty svobody v březnu 1983; její propuštění bylo Reaganovou podmínkou uskutečnění Reykjavického summitu s Gorbačovem v říjnu 1986.) Když jsem lágrové paměti básnířky a politické aktivistky Iriny Ratušinské překládala, doufala jsem, že nic podobného už se nikdy nebude opakovat.

Ti, co popsali svoji hrůznou zkušenost ze střetu se sovětským režimem, je jedno, ve které historické etapě jeho vývoje to bylo, věřili, že slovo dokáže přenést, zprostředkovat cizí životní zkušenost se všemi útrapami, škálou pocitů i barev. Že svede evokovat prožitek jiných tak, že je chápán jako vlastní. S knihou Šedá je barva naděje jsem strávila mnohonásobně více času než běžný čtenář. Dodnes znám její hrůzné pasáže zpaměti.

Ruský represivní aparát zrcadlí vývoj ruské společnosti, která se vrací k dobám minulým. Lze jen spekulovat, zda se zastaví dříve, než doputuje do těch neandrtálských. Soudní a vězeňský systém je absolutně nehumánní, totálně nelidský. Nikoli pouze od Solženicynova Souostroví Gulag, ale ani od počátku sovětského státu, jenž navázal na represivní systém carského Ruska, se významně nezměnil: etapy (nesmyslné putování po železnici, aby již tak dost vyčerpaný vězeň ještě více zeslábl), stolypinské vagóny (až dvanáct vězňů jede v kupé pro čtyři osoby, na toaletu vyvádí ostraha pouze jednou až dvakrát denně), paraša (nádoba, která plní v cele funkci WC). Kromě upírání lidských práv a nepřetržitého lhaní ze strany administrativy jsou stále praktikovány tytéž osvědčené metody trýznění a mučení. Výjimkou není ani násilné krmení tzv. hladovkářů, při němž jsou vězni železným páčidlem otvírána ústa a drceny zuby. Ostatně existuje o tom celý dokumentární filmový cyklus Abeceda vězení (Azbuka ťurmy) režiséra Andreje Silvestrova. První díl měl premiéru koncem května 2021 na televizním kanálu Nastojaščeje vremja, který je součástí vysílání ruského vysílání Svobodné Evropy.

Úmrtnost vězňů držených v nelidských podmínkách ruských věznic je vysoká. Tvrdé tresty za vysokou zdí pro odpůrce a kritiky vládce fantazmagorického státu mají být varováním pro všechny, kteří by se ji zevnitř pokusili nabourat.

štítky: #Rusko



Naše nejnovější výstupy

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.

11. března 2024, IPPO

Debata s Mattem Fieldem, velvyslancem Velké Británie

Dne 8. března jsme spolupořádali debatu s Velvyslancem Velké Británie v ČR, Mattem Fieldem. Bavili jsme se o tom, jestli jsou si Česká republika a Velká Británie blízcí jako partneři. Dále jsme diskutovali o aktivitách pana velvyslance na sociálních sítích, kde je velmi úspěšný, ale i o jeho běžném dni, který dle jeho slov v podstatě neexistuje.

5. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Média - Host: Lenka Zlámalová

S Lenkou Zlámalovou o stavu českých médií. Jaká je dnes práce novináře? Jak jsou na tom velké mediální domy? A proč dnešní doba nahrává autorům? O (ne)tématech v médiích i v politice Proč se uchylují ke kulturním válkám? A jaká témata jsou skutečně nejčtenější?