27. září 2023, IPPO

Kateřina Hloušková: Ještě lepší, než jsme čekali

rubrika: Analýzy

Nikoliv třetí nejdražší (za Dánskem a Belgií) v porovnání průměrných cen elektřiny, ale až dvacátí první (mezi Slovenskem a Polskem). Nikoliv čtvrtí nejdražší (za Švédskem, Dánskem a Nizozemím) v porovnání průměrných cen plynu, ale až patnáctí (mezi Estonskem a Francií). A nikoliv druzí nejhorší (za Rumunskem) v meziročním růstu pololetních průměrných cen (indexu), ale naprosto nejlepší v celé evropské sedmadvacítce! To je realita, která by nás měla skutečně těšit, ale kterou bychom měli především umět sdělit každému českému občanovi. Takže ještě jednou: naše ceny byly ve druhém pololetí roku 2022 v rámci EU sedmé nejnižší u elektřiny a desáté nejnižší u plynu. A ceny nerostly, ale naopak klesaly. To je vynikající výsledek zvládnutí energetické krize. 

Patrně si vzpomenete na depresivní tabulky a grafy, které ukazovaly, že jsme to právě my, občané České republiky, kdo musí za energie zaplatit téměř úplně nejvíc v celé Evropě. Garantem těchto čísel byl Český statistický úřad a mezinárodní srovnání na jím dodaných podkladech vypracoval renomovaný Eurostat. Byl to šok, který vyděsil snad úplně každého. Tato data nás tehdy po nějakou dobu paralyzovala a vzbudila velký strach z budoucnosti. Sociální sítě i některá „tradiční“ média zaplavily katastrofické přepočty, podle nichž měly české domácnosti za energie platit desítky někdy i stovky tisíc měsíčně, tedy mnohem mnohem víc než třeba Slováci nebo Poláci. Tušili jsme sice, že něco nesedí, že to tak asi nebude, ale neměli jsme se o co opřít. 

Premiér Petr Fiala tehdy vystoupil s informací, že „chyba“ je na straně ČSÚ, který dodává Eurostatu data, jež neodpovídají realitě. Respektive, že dodává ceny nabídkové nikoliv realizované. Reakcí byl zprvu výsměch a poznámky typu „premiérovi se nelíbí data, která odhalují jeho špatnou vládu, tak chce vymyslet jiná“. Ovšem ukázalo se, že Petr Fiala a někteří odborníci, kteří jej v jeho tvrzení podpořili, měli pravdu. Jednoduše řečeno ČSÚ dodal Eurostatu (tak jako doposud vždy) údaje o cenách, za které byla energie v ČR nabízena, což v dobách klidu téměř přesně odpovídalo i cenám, za které je koncový uživatel skutečně pořizoval. Ovšem v době skokového zvýšení cen energií se nůžky mezi nabízenými a reálně placenými cenami obrovsky otevřely. Drtivá většina českých domácností neplatila ony šílené spotové ceny, ale své smluvní ceny z dob před energetickou krizí. Postupem času se sice pochopitelně stále většímu počtu domácností ceny zvyšovaly, ale tehdy už nabíhala vládní pomoc, úsporný tarif a posléze i vládní strop. Tyto údaje však ČSÚ podle své původní metodiky nedokázal přepočítat a nabídnout. Proto premiér oznámil vznik expertní skupiny složené ze zástupců nejvýznamnějších energetických dodavatelů, Českého statistického úřadu a také Českého regulačního úřadu, kteří měli najít řešení. Povedlo se.

Prohráváme boj o informace 

Škoda však již byla udělána a v mnoha lidech už navždy zůstane nejen onen šok a nedůvěra, ale i jen první část informace (platíme téměř nejvíc z celé Evropy) a ta druhá (ani zdaleka to tak není, výsledky mezinárodního srovnání jsou pro nás naopak velmi povzbudivé) se k nim už nikdy nedostane. Tak to je. A je to podle mne i hlavní důvod oné skepse, strachu českých domácností utrácet, nedůvěry ve vlastní stát i ekonomiku, které sice nejsou oprávněné, ale jsou nesporně přítomné a zbytečně nás sráží. Jednoduše řečeno, mezi lidmi jsou mnohem více rozšířeny informace, které lze souhrnně označit jako protivládní, jež jsou současně – a jistě nikoliv náhodou – výrazně pesimističtější, než je realita i naše každodenní zkušenost. 

Běžní lidé prostě „vědí“, že je zle, že se jejich životní podmínky stále zhoršují, že velkému množství domácností hrozí chudoba. A realita? Výsledky šetření ČSÚ v oblasti životních podmínek zveřejněné v únoru 2023 jsou následující: Na každou osobu v české domácnosti připadal průměrný čistý příjem 241,2 tisíc korun, což je o 21 055 korun více než v předchozím roce. Měsíční průměr čistých příjmů na osobu dosáhnul 20 097 korun. Celkové výdaje za bydlení v roce 2022 činily v průměru 6 820 korun měsíčně na domácnost. Míra ohrožení příjmovou chudobou byla 10,2 %, materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 4,8 %.“ (Životní podmínky 2022) To při vší úctě k těm, kteří to nemají jednoduché a musí se hodně snažit, aby vyšli, nejsou v rámci celé společnosti nijak děsivé výsledky, naopak. Tak kde je chyba? Proč vidíme naši situaci výrazně horší, než skutečně je? Chyba je především v tom, že vládní tábor prohrává boj v informování veřejnosti, a dokud se toto nezmění, nezmění se ani naše “blbá nálada”. 

  


Ceny plynu, ČSÚ
 
 
Ceny elektřiny, ČSÚ
 
 

štítky: #energetika



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.