3. října 2023, IPPO

Babylon Brusel: Levné čínské elektromobily, česká pověst v EU a (opět) EURO 7

rubrika: Komentáře

Po letní pauze jsme zpět s Ondřejem Krutílkem a podcastem Babylon Brusel. V této epizodě se věnujeme tomu, proč mají Číňané levné elektromobily, recenzujeme projev předsedkyně EK o stavu Unie a bavíme se také o Češích v institucích EU. Nezapomněli jsme ale ani na tradiční témata, kterými jsou energetika a norma EURO 7.

 

Michal: Projev předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové. kde hodnotila uplynulý rok. Co na něj říkáš a ztotožnil by ses s ním?

Ondřej: K tomu asi několik poznámek. Zaprvé to nebylo jen hodnocení uplynulého roku. State of the Union, jak se tomu říká, nebo stav Unie je projev, který přednáší předseda Evropské komise vždycky na prvním plénu Evropského parlamentu v září každého roku. Po takové té americké tradici.

Tady bych řekl, že to opravdu byla záležitost, kdy ona se vypořádávala s tím, co všechno se událo od roku 2019, kdy se stala šéfkou Evropské komise. Ona se snažila ukázat na to,co se jí povedlo a v případě, že se jí něco nepovedlo, tak jak to posunout dopředu. Z tohoto úhlu pohledu to byl asi standardní projev, kterému by ti, kteří se na to běžně dívají zřejmě po formální stránce nic nevytkli. 

Co se týče obsahu, tak tam už bych byl asi kritičtější, protože si myslím, že v řadě případů si předsedkyně komise ani nebyla vědoma toho,že jsme tady odsouhlasili Green Deal a nebyla si vědoma toho, že některé otázky, které teď řešíme, jsou pouze důsledky předchozích rozhodnutí v souvislosti třeba právě s Green Dealem. Příkladem může být jedna důležitá věc, na kterou bych rád upozornil: zjišťování toho, jak to, že Číňané mají tak levná elektroauta. To si myslím, že je ukázka toho, že oni vzali zelenou transformaci více byznysově. Obecně řeší asi méně problémů, než řešíme my, a to zejména ve smyslu byrokracie a papírování ohledně výroby aut. Mají levnější pracovní sílu. Pochopitelně se nebavíme už ani o tom, že je to nedemokratický režim, což situaci také výrazně ovlivňuje. To je aspekt, který já nijak neadoruji, ale zkrátka vede k tomu, že mají nižší náklady na výrobu.Nemluvě o tom, že mají nerostné suroviny, které mohou na auta používat a tak dále. Ale to jsou všechno věci, o kterých se vědělo už roky, a na které ti, kteří se problematice věnují, upozorňovali už mnohem dříve. A to, že teď přijdeme a řekneme, že Čína přichází s něčím levným a nám se to nelíbí, tak to je jako plakat nad rozlitým mlékem.

Michal: K tomu, co ty teďka říkáš mám také jednu poznámku. Četl jsem to zrovna u tebe na Twitteru, že dlouhodobě právě Čína byla kritizována ze strany Evropské unie, že pro klimatickou změnu nedělá nic a najednou Evropská unie, řekněme, tvrdí, že dělá až moc. Tak co to znamená?

Ondřej: Ne, to já jsem si vzal takový obrat od Joshe Posanera z Politica, který  to takhle jako jednoduše lapidárně shrnul. A myslím si, že něco podobného můžeme říct i o Inflation Reduction Actu (IRA) ze strany USA. Zkrátka a dobře, tyto dva ekonomické celky, podle mého soudu, vzali zelenou transformaci za byznysový konec a snaží se využít toho, co je celosvětovým trendem ve prospěch svého byznysu. A pokud se my tady v Evropě budeme střílet do vlastní nohy a budeme byznysu komplikovat  možnost generovat zisk a nabízet zákazníkům to, co si přejí,  tak se budeme dostávat stále častěji do pastí, na které upozornila Ursula von der Leyen ve svém projevu.

To si myslím, že je skoro nevyhnutelné. Rozhodně si to nepřeji, ale fakta jsou zkrátka taková. My namísto toho, abychom dávali prostor výzkumu, vývoji a potom trhu jako takovému, tak v dobré víře regulujeme, ale ten výsledek je pak, bohužel, přesně opačný. 

Já bych hodnocení projevu Ursuly von der Leyen uzavřel asi tím, že to byl projev, bez kterého bychom se určitě obešli.

 

Více si už teď můžete poslechnout v audioverzi našeho podcastu!

 

Podcast vzniká za podpory Pravého břehu – Institutu Petra Fialy a Institutu pro pravicovou politiku.

štítky: #podcast



Naše nejnovější výstupy

11. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Důchodová reforma hnutí ANO, jakou svět neviděl

Již několik volebních období hovoří představitelé všech parlamentních stran o nutnosti přijetí důchodové reformy. Vláda Petra Fialy je první, které se podařilo přijít s uceleným balíkem opatření a reforem v důchodovém systému, jež by měly zajistit, že se důchodů dočkají i mladší generace. Hnutí ANO tuto reformu kritizuje a tvrdí, že má vlastní a “lepší” návrh. Odmítá jej však ukázat.

8. dubna 2024, IPPO

Martin Staněk: Veřejné finance se dostávají do formy. Rozpočet za březen má o 60 miliard menší deficit než loni

Vláda Petra Fialy si za jeden ze svých hlavních cílů dala ozdravení veřejných rozpočtů zdecimovaných za předchozích vlád hnutí ANO. Vládní snaha nese své ovoce. Za měsíc březen skončil státní rozpočet v deficitu o 60 miliard menším než v roce předchozím. Jde o nejlepší čísla za posledních pět let.

27. března 2024, IPPO

Pravej podcast: Politika a konspirace - Host: Honza Palička

Právo, noviny, PR & hlavně podcasty… To vše v sobě Honza Palička❗ Česko země podcastů Jak hodnotí současnou situaci na trhu? A co soudí o jeho budoucnosti?  Regulace návykových látek  Proč kritizuje zákaz HHC? Jak lépe nastavit spotřební daň na nikotinové výrobky? A co tiché víno? Sekty a konspirace v Čechách  Existuje u nás okultismus? A jaké bylo jeho první setkání s jehovisty? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém díle Pravýho podcastu.

27. března 2024, IPPO

Jan Hroudný: Souboj o viceprezidenta

Americké prezidentské primárky jsou už prakticky u konce. V posledních státech se sice budou konat ještě v červnu, ale karty už jsou reálně rozdány. Ameriku znovu čeká souboj „starců“ Bidena a Trumpa. I kvůli jejich vysokému věku bychom se měli soustředit na výběr viceprezidenta, který je v případě úmrtí nebo rezignace ve funkci vystřídá.

13. března 2024, IPPO

Martin Staněk: Inflační cíl ČNB dosažen! Inflace na 2 %

Za únor dosáhla míra inflace v České republice nejnižší hodnoty od prosince 2018. Růst spotřebitelských cen naplnil dlouhodobý cíl České národní banky a zastavil se na 2 %.